Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 22
2513 AA Den Haag

Datum 27 oktober 2009
Ons kenmerk S2009014954
Onderwerp Project `IFF Patrouilleschepen'; behoeftestelling

Met deze A-brief informeer ik u over de behoeftestelling voor het project `IFF Patrouilleschepen'. Het project behelst de verwerving van de Identification Friend or Foe (IFF-) systemen voor de vier in aanbouw zijnde patrouilleschepen. Deze systemen worden gebruikt op vliegtuigen en schepen om vijandelijke en eigen of vriendschappelijke eenheden van elkaar te onderscheiden.

Inleiding
Met de brief van 14 november 2007 (Kamerstuk 31200 X, nr. 42) heb ik u geïnformeerd over de resultaten van de gecombineerde voorstudie-, studie- en verwervingsvoorbereidingfase van het project `Patrouilleschepen'. De patrouilleschepen moeten onder meer worden uitgerust met een IFF-systeem. Deze behoeftestelling maakte aanvankelijk deel uit van het project `Nieuwe generatie identificatiesystemen', dat de defensiebrede behoefte behelst aan IFF mode 5 systemen en civiele mode S systemen. Zoals gemeld op 12 december 2007 was de behoeftestelling van het project `Nieuwe generatie identificatiesystemen' voorzien voor eind 2008 (Kamerstuk 31200 X, nr 75). De internationale ontwikkeling van de militaire IFF mode 5 is echter vertraagd. Hierdoor zal de behoeftestelling pas midden 2010 zijn voltooid. De civiele mode S is inmiddels wel beschikbaar.

Pagina 1/3




Ministerie van Defensie

Om de patrouilleschepen tijdig te kunnen voorzien van een IFF-systeem, zal deze behoefte voortaan geen deel meer uitmaken van het project `Nieuwe generatie identificatiesystemen'. In plaats daarvan wordt de behoefte ondergebracht bij het project `Patrouilleschepen'.

Behoefte
Er is behoefte aan een IFF-systeem dat als onderdeel van de Geïntegreerde Sensor- en Communicatie Suite (GSCS) van de patrouilleschepen op een nauwkeurige en betrouwbare wijze vliegtuigen en schepen kan identificeren en deze informatie kan delen met andere eenheden. De totale behoefte behelst vier IFF-installaties, dat wil zeggen één voor elk van de vier patrouilleschepen.

De bouw van de patrouilleschepen is gaande. Het eerste van de vier schepen zal in 2010 de eerste proefvaart maken en het vierde schip in 2012. Zonder IFF-systeem zouden de schepen slechts beperkt operationeel inzetbaar zijn. Om de patrouilleschepen bij oplevering te voorzien van een IFF-systeem, zal alsnog apparatuur worden geïnstalleerd in de GSCS. Dit voorkomt extra kosten die zouden ontstaan door de inbouw van het IFF-systeem in een later stadium. Met de apparatuur die nu wordt ingebouwd, zullen de schepen beschikken over de militaire IFF mode 4 capaciteit en over de civiele mode S capaciteit. Na de ontwikkeling van mode 5 zal deze zonder extra kosten worden geïntegreerd in het IFF-systeem.

Financiën
Met de investering voor de IFF-systemen op de patrouilleschepen is een bedrag gemoeid van minder dan 25 miljoen (prijspeil 2009). Dit bedrag komt in aanvulling op het budget van het project `Patrouilleschepen' ten laste van de defensiebegroting. Het budget van het project `Nieuwe generatie identificatiesystemen' zal bij voltooiing van de behoeftestellingsfase worden herijkt. Voor de financiële aspecten verwijs ik u naar de bijgaande commercieel vertrouwelijke brief.

Projectorganisatie en planning
De bouw van de IFF-systemen maakt deel uit van de bouw van de GSCS. De bestaande projectorganisatie van het project `Patrouilleschepen' is hiervoor toegerust. Er hoeft geen nieuwe projectorganisatie te worden opgericht.

Pagina 2/3




Ministerie van Defensie

Risico's
In eerste instantie zal het IFF-systeem van de patrouilleschepen worden voorzien van de reeds ontwikkelde militaire mode 4 capaciteit en de civiele mode S capaciteit. Tijdens de ontwikkeling van IFF mode 5 draagt de fabrikant de risico's. De mode 5 capaciteit zal pas worden geïnstalleerd als de ontwikkeling is voltooid. Hierdoor zijn de projectrisico's gering.

Relatie met overige projecten
Dit project zal worden ondergebracht bij het project `Patrouilleschepen'. Hierdoor zal het project geen deel meer uitmaken van het defensiebrede project `Nieuwe generatie identificatiesystemen'. Verder heeft het project een relatie met het project `Verwerving Joint Logistiek Ondersteuningsschip' (JSS) dat ook een GSCS zal krijgen. Over het JSS is de Kamer geïnformeerd met de brief van 18 mei 2006 (Kamerstuk 30 300 X, nr. 95).

Overige consequenties
Het project past in het streven naar een versterking van de Networked Enabled Capabilities om zo de operationele samenwerking in internationaal verband te bevorderen.

Inschakeling Nederlandse industrie
De Nederlandse industrie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en de bouw van de GSCS. In het contract voor de GSCS is de optie op de levering van een IFF-installatie opgenomen. Van deze optie zal nu gebruik worden gemaakt.

Ten slotte
Het project `IFF Patrouilleschepen' zal als onderdeel van het project `Patrouilleschepen' in uitvoering worden gegeven aan de Defensie Materieel Organisatie.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries
Pagina 3/3






---- --