Rechtbank Maastricht


12 jaar gevangenisstraf voor dodelijke steekpartij in Kerkrade

De rechtbank in Maastricht heeft op 27 oktober 2009 een 44-jarige Kerkradenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor de moord op zijn vriendin en de poging tot moord op de man die met de vriendin een relatie was begonnen. De Kerkradenaar was vorig jaar op 22 juni naar de woning van deze andere man toegegaan, nadat hij al enkele dagen niets meer van zijn vriendin had gehoord. Toen op zijn bellen niet werd opengedaan, haalde hij een krik uit zijn auto en pakte ook een mes uit de auto mee. Met de krik gooide hij de voordeur in, waarna hij met het mes zijn vriendin dodelijk verwondde en de andere man levensbedreigend letsel toebracht.

De rechtbank achtte bewezen dat de Kerkradenaar met voorbedachten rade heeft gehandeld, nu er gedurende de aanloop naar en het verloop van de steekpartij diverse momenten waren waarop hij tot bezinnen had kunnen komen. De rechtbank achtte niet aannemelijk dat zich een ander scenario had afgespeeld, namelijk dat de andere man de vriendin ook met het mes had gestoken. De raadsman van de Kerkradenaar had dat scenario als mogelijkheid aangedragen.

De officier van justitie had twee weken geleden 16 jaar gevangenisstraf geëist, maar dat vond de rechtbank, zeker gezien de conclusie van het Pieter Baan Centrum dat de Kerkradenaar verminderd toerekeningsvatbaar was, een te hoge eis.

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 27 oktober 2009 Naar boven