Rechtbank Zwolle-Lelystad


Vrijspraak voor blokkeren stroomtoevoer ziekenhuis

Zwolle-Lelystad, 27 oktober 2009 - De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft vandaag een 35-jarige man vrijgesproken van het buiten werking stellen van de stroomtoevoer in het Sophia ziekenhuis in Zwolle. De rechtbank is van oordeel dat bij de man elk opzet heeft ontbroken vanwege een geestelijke stoornis.

Aanleiding
De man zette op 30 april 2009 de schakelaars van de centrale elektriciteitsvoorziening in het Sophia ziekenhuis in Zwolle om. Hierdoor vond geen stroomtoevoer meer plaats naar de afdelingen Intensive Care en Neonatologie en diverse liften. Patiënten moesten door het personeel handmatig worden beademd en patiënten zaten in liften vast. De stroomtoevoer is ongeveer 45 minuten buiten werking geweest.

Verwarde man
Het personeel van het ziekenhuis trof de man in verwarde toestand aan nadat hij het brandalarm had aangezet. De man verkeerde in de veronderstelling dat hij in het computerspel `Silent Hill' was beland en dacht dat het omzetten van de schakelaars een puzzel was die hij in het kader van het computerspel moest oplossen.

Overweging rechtbank
De rechtbank heeft de conclusies van psychiater en psycholoog dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was overgenomen. De man leefde ten tijde van het voorval in een volledig psychotische wereld. Hij had niet de mogelijkheid gedragskeuzes te maken. Er was daarom geen sprake van opzet bij de verdachte.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 27 oktober 2009