Universiteit Leiden

Groot succes Open Access Week

Dankzij Open Access Week Leiden hebben Leidse wetenschappers in een paar dagen tijd maar liefst 297 wetenschappelijke publicaties toegevoegd aan het Leids Repositorium. Hierdoor zijn de publicaties gearchiveerd en in veel gevallen vrij toegankelijk gemaakt voor een wereldwijd publiek.

Bovendien zijn publicaties in het Leids Repositorium makkelijk te vinden door ze op internet te googelen. Dat betekent meer zichtbaarheid voor de auteurs zelf en voor de Universiteit Leiden, maar ook een stimulans voor toekomstig onderzoek omdat meer gegevens en onderzoeksresultaten veel toegankelijker zijn.

Open Access Week
Open Access Week is een internationaal initiatief: wereldwijd laten instellingen zien hoe publicaties online zichtbaar gemaakt kunnen worden en wat de voordelen zijn. Er wordt wereldwijd van alles georganiseerd van lezingen tot deelname aan hardloopwedstrijden om het onderwerp Open Access zelf zichtbaar te maken.

In Leiden loopt het Open Access Team met medewerkers uit de universitaire bibliotheken bij wetenschappers binnen om persoonlijk te helpen publicaties toe te voegen aan het Leids Repositorium: Eerste Hulp bij Open Access. Elke dag wordt een informatiestand in een ander facultair gebouw geplaatst waar iedereen terecht kan met vragen of voor informatie over Open Acces en auteursrecht.

De Open Access Week Leiden wordt op 28 oktober afgesloten met de verloting van een Flip (mini HD camera) onder degenen die publicaties in het Leids Repositorium geplaatst hebben tussen 19 en 27 oktober 2009. De winnaar en het definitieve aantal nieuwe uploads in het Leids Repositorium tijdens de Open Access Week Leiden worden na 28 oktober bekend gemaakt via de website van de bibliotheken over publiceren .

Meer informatie over Open Access en auteursrecht


+ Open Access Leiden

+ Open Access.nl

+ Themapagina Open Access

Mocht u de activiteiten van Open Access Week Leiden mislopen, dan kunt u altijd contact opnemen via het Auteursrechten Informatiepuntmet met het Open Access Team voor meer informatie over Open Access en auteursrecht, antwoorden op uw vragen of begeleiding bij het uploaden van uw publicaties naar het Leids Repositorium.

(27 oktober 2009)

Nieuwsredactie - 27/10/2009