Universiteit Leiden

Subsidie voor aanstellen allochtone studentassistenten

De Universiteit Leiden krijgt subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector om tien allochtone studentassistenten aan te stellen.

Onbenut talent

De Universiteit Leiden krijgt subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKles) om tien allochtone studentassistenten aan te stellen. Het doel van de subsidieregeling is allochtone studenten te interesseren voor een loopbaan in de wetenschap. Veel allochtoon talent blijft namelijk onbenut. De aanvraag is onder de titel Programma Studentassistenten samen met drie andere universiteiten ingediend; ook zij kunnen tien allochtone studentassistenten aantrekken. Het zijn de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Deze laatste is penvoerder van het programma. De SoFoKles-subsidie bedraagt in totaal bijna 200.000 euro.

Niet meer allochtone wetenschappers
In de wetenschap zijn allochtonen ondervertegenwoordigd: hoewel het aantal studenten van allochtone afkomst in het hoger onderwijs de afgelopen twaalf jaar is verdubbeld, is dit niet terug te zien in een navenant stijgend aandeel in het wetenschappelijk personeel. Een van de oorzaken is dat allochtone studenten vaak als eerste in hun familie gaan studeren en dan onbekend zijn met de universitaire omgeving. Een andere oorzaak is dat ze zich minder bewust zijn van kritische keuzemomenten en succesfactoren.

Talent vroeg aanspreken
Met het Programma Studentassistenten Onderzoek willen de deelnemende universiteiten al in de bacheloropleiding talent onder allochtonen herkennen en stimuleren. Dit zou moeten leiden tot een academische gemeenschap die een betere afspiegeling is van de samenleving. De nieuw aan te stellen talentvolle allochtone bachelorstudenten doen vijf maanden onderzoekservaring op in hun eigen discipline en volgen een aantal cursussen volgen. (26 oktober 2009/CH/UU)

Nieuwsredactie - 27/10/2009