Grote namen bij nominaties Dutch Game Awards 2009

27/10/2009 14:32

Control | Vakblad voor de gamesindustrie

De Dutch Game Awards zijn de prijzen voor de beste games van Nederlandse bodem. De lijst genomineerden zoals de jury vandaag onthult, bevat echter zoveel internationale succesnummers, dat het een wereldwijde verkiezing lijkt.

Killzone 2 en Overlord 2 zijn de meest in het oog springende namen. Beide games kennen wereldwijd een miljoenenpubliek en met name de eerste is bijzonder goed beoordeeld door de internationale pers. Dat geldt overigens ook voor de iPhone-game Star Defense, die diverse malen door Apple gebruikt is tijdens grote, wereldwijd gevolgde persconferenties.

Ook de Wii-titel Swords? wist de internationale pers te overtuigen en kreeg van enkele toonaangevende sites de titel "beste downloadable spel voor de Wii" mee. Ook downloadable maar dan voor een andere spelcomputer, de Xbox 360, is Rocket Riot. En ook deze game wist wereldwijd zeer positieve recensies binnen te hengelen.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Dutch Game Awards Dinner 2009 op 12 november. Ook wordt daar de winnaar bekendgemaakt van de Control Industry Award, de prijs gekozen door de lezers van het vakblad voor de gamesindustrie Control.

De avond wordt gepresenteerd door oud DWDD-jakhals Bahram Sadeghi

And the nominees are...

Best PC / Console game


- Killzone 2


- Overlord II


- Swords & Soldiers

Best Handheld/Mobile


- Star Defense


- Sudoku Ball - Detective


- Toki Tori iPhone

Best Online


- 99 Bricks


- Flakboy


- Youda Marina

Best Visual Design:


- Killzone 2


- Rocket Riot


- Swords and Soldiers

Best Audio


- Overlord II


- Rocket Riot


- Swords & Soldiers

Best Original Gameplay


- Rocket Riot


- Rubik's Puzzle World


- Swords & Soldiers

Best Advergame


- Sport is Vet, Jij niet


- Watervlug


- Volvo Ocean Race

Best Serious Game


- Goblin Post Office


- KLu Games (Base-X Games)


- SilverFit

Best Student Game


- Hollandia


- The Soundery


- Toon Tank

Special Award


- Fonn


- GP-XL-B Formula One Simulator


- VouwVriendjes

Best Euro Game


- Anno - Create a new World


- Hysteria


- NyxQuest: Kindred Spirits

OVERIGE INFORMATIE

Op 12 november worden tijdens het Dutch Game Awards Dinner in Amersfoort de winnaars bekendgemaakt. De uitreiking is georganiseerd door het congres Game in the City (12/13 november) en het vakblad voor de gamesindustrie Control. Tevens wordt die avond de winnaar bekend van de Control Industry Award, gekozen door de lezers van het tijdschrift.

De genomineerden zijn geselecteerd door een vakjury, die ook de uiteindelijk winnaars bepaalt. De organisatie van de Dutch Game Awards is in handen van het congres Game in the City en de prijzen worden erkend en ondersteund door de brancheorganisatie Dutch Games Association en het vakblad Control.

Wat opvalt in de categorie Serious Games is dat twee spellen uit de medische sector zijn genomineerd: Goblin Post Office en SilverFit. Een van de genomineerde in de categorie Advergames (games die dienen als marketingmiddel) is het spel dat de Volvo Ocean Race begeleidde.

Voor de categorie Special Award heeft de jury dit jaar gekeken naar games die de spelwereld combineren met de echte, fysieke wereld. Een van de genomineerde, VouwVriendjes, won eerder al een prijs voor de website van Cliniclowns. In het spel ontwerpt de speler een kartonnen figuurtje dat hij kan uitprinten en echt in elkaar kan 'vouwen'.

Nieuw dit jaar is de categorie Best Euro Game, voor de beste game van een jonge studio in de Euro-zone (een prijs die dus aan een niet-Nederlandse studio wordt uitgereikt). De bekendste genomineerde in dat rijtje is "Anno - Create a new World", gebaseerd op de immens populaire Anno-serie historische games.

LEZERSPRIJS: CONTROL INDUSTRY AWARD

In de onlangs verschenen 15e editie van Control is een stemkaart bijgevoegd. Developers kunnen daarmee stemmen op de game van Nederlandse bodem die volgens hen de beste is. Een prijs dus waarvoor de winnaar is gekozen door vakbroeders. De genomineerden in die categorie zijn:

GoKartGo! Turbo! - Xform

Oggo's Odyssey - Eximion

Overlord II - Triumph Studios

Sodoku Ball Detective - Whitebear

Goblin Post Office - Grendel Games / Motek Medical

Rummikub - Games Factory Online / Airglow Studios / Engine Software

Rocket Riot - Codeglue

Swords & Soldiers - Ronimo Games

Killzone 2 - Guerrilla Games

Delicious - Emily's taste of fame - RealGames

Star Defense - Rough Cookie

The Great Flu - RANJ Serious Games

Sport is Vet! Jij niet! - Littele Chicken Game Company

www.control-online.nl

www.gameinthecity.nl

Het Dutch Game Awards Dinner 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Utrecht

Gemeente Amersfoort

Europese Unie

Gameship

Gamepoint





http://www.control-online.nl