Politie Haaglanden

Extra persbericht 27 oktober

Den Haag, 27-10-2009

Met een inval in een café aan de Brandtstraat heeft de politie vrijdag 23 oktober een einde gemaakt aan omvangrijke handel in softdrugs vanuit de zaak. De 45-jarige eigenaar van de bar is aangehouden. Zowel in zijn zaak, als in zijn auto en woning is drugs aangetroffen. In totaal nam de politie zon 750 gram hasj in beslag.

De politie kwam de drugshandel op het spoor dankzij omwonenden van het café. Zij klaagden bij de wijkagent over het grote aantal klanten dat dagelijks de zaak bezocht. Opvallend was dat de meeste bezoekjes van zeer korte duur waren. Omdat de eigenaar al eerder was veroordeeld voor het bezit van een grote hoeveelheid softdrugs en politieagenten ook zelf constateerden dat veel cafébezoekers niet langer dan een minuut in de zaak doorbrachten, besloot de politie om vrijdag 23 oktober tot actie over te gaan.

Agenten controleerden op straat enkele mensen die kort daarvoor in het café waren geweest. Een aantal van hen bleek een brokje hasj op zak te hebben, dat in de zaak was aangeschaft. De politie kreeg daarop toestemming van de officier van justitie om de zaak binnen te gaan en de eigenaar aan te houden.

Na binnenkomst van de politie werden ook alle aanwezige klanten op grond van de opiumwet gefouilleerd. Vrijwel iedere bezoeker had softdrugs in zijn bezit. Enkele personen verklaarden de drugs in de zaak te hebben gekocht. Nadat zij de drugs hadden afgestaan, mochten de klanten de zaak verlaten. Een 39-jarige man uit Marokko moest mee naar het bureau, omdat hij illegaal in Nederland verbleef. De man is inmiddels overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Tijdens een doorzoeking van het café trof de politie enkele plakken hasj aan. Ook in de auto van de eigenaar en in diens woning werden plakken hasj ontdekt. In totaal vonden agenten ongeveer 750 gram hasj.

De eigenaar van de zaak werd maandag 26 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris, die de hechtenis van de man verlengde. De politie heeft de gemeente Den Haag op de hoogte gebracht van haar bevindingen. De gemeente zal op basis hiervan een beslissing nemen over eventuele bestuursrechtelijke maatregelen tegen de zaak.