Gemeente Wunseradiel


Duurzame energie

Duurzame Energie

Agrariërs aan de slag met energiebesparing en duurzame energieopwekking.

Zeven gemeenten in Noordwest Friesland willen samen met de agrariërs in hun gemeente aan de slag met duurzame energie. Daarom wordt er een enquête gehouden onder de agrariërs. Vraag is hoeveel belangstelling is er voor duurzame maatregelen en welke vragen en behoeften er leven. Vervolgens gaan experts samen met de agrariërs plannen maken om energie te besparen en op energie op te wekken.

Het project duurzame energie heeft als werkgebied de gemeenten Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel. Het doel van dit project is het stimuleren van de reductie van het verbruik van gas, water en elektra op landbouwbedrijven in Noordwest Friesland. Dat kan door middel van het besparing van energie en het opwekken van duurzame energie op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier. Deze maatregelen kunnen bijdagen aan de reductie van broeikasgassen.

Landbouwers in dit gebied zullen binnenkort een enquêteformulier in de bus krijgen om de behoefte en de interesse in duurzame energie te peilen. Als vervolg op de enquête zal informatie verstrekt worden. Samen met experts kunnen dan plannen gemaakt worden voor nieuwe duurzame energieprojecten en wordt er gekeken hoe landbouwers op een duurzame manier met hun energie om kunnen gaan.

Agrariërs kunnen een belangrijke rol vervullen in het opwekken van schone duurzame energie in de toekomst. Biogas uit mest en restproducten, zonne-energie, windenergie, allemaal kansen voor de landbouw om een bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen. De mogelijkheden om energie te besparen op het eigen bedrijf worden door de stijgende energieprijzen steeds interessanter. Veel maatregelen kunnen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Informatievoorziening over duurzame energieopwekking op het eigen bedrijf en maatregelen om het huidige energieverbruik te verminderen zijn de speerpunten van het project.