Medisch Spectrum Twente


Reumapatiënten vaker en sneller klachtenvrij in Medisch Spectrum Twente

Enschede, 27 oktober 2009

Tijdens de jaarlijkse vergadering van het American Congress for Rheumatology, eind oktober in Philadelphia, werden de resultaten van een onderzoek gepresenteerd naar de behandelmethodes van Reumatoïde Artritis.

Het ReumaCentrum Twente van Medisch Spectrum Twente heeft een nieuwe methode ontwikkeld en ingevoerd. Het betreft de zogenoemde tight control behandeling die sinds drie jaar standaard wordt toegepast bij alle nieuwe reumapatiënten in MST. Het doel hiervan is om bij reumapatiënten zo snel mogelijk de klachten en verschijnselen van hun ziekte te laten verdwijnen (remissie)

Het onderzoek heeft de gewone behandeling zoals toegepast wordt in ziekenhuizen in Nederland vergeleken met de tight control die toegepast wordt in het ReumaCentrum Twente van MST.

Prof.dr.M.A.F.J. van de Laar, reumatoloog Medisch Spectrum Twente én hoogleraar aan de Universiteit Twente over tight control: `We controleren onze patiënten zo nauwkeurig mogelijk op de activiteit van hun ziekte. Vervolgens stellen we de behandeling steeds protocollair bij, zodat het doel -de reuma stoppen- zo snel mogelijk bereikt wordt'.

De resultaten zijn uitermate positief: uit het onderzoek blijkt dat de tight control leidt tot 50 procent remissie in vergelijking met de gewone behandeling in andere ziekenhuizen, die slechts 30 procent realiseren.

Dit objectieve wetenschappelijke onderzoek laat zien dat de reumatologische zorg in ReumaCentrum Twente van MST de beste resultaten oplevert voor reumapatiënten.