CDA

Esther de Lange: Europa legt prijzen supermarkten onder de loep

Nog voor de resultaten van het onderzoek naar de marges van de supermarkten bekend zijn komt de Europese Commissie met een voorstel om de prijzen te gaan monitoren. Dit blijkt uit een uitgelekt rapport, waarin de opzet van een prijzenmonitor staat, een essentieel onderdeel van het onderzoek. Dit rapport wordt morgen door de Europese Commissie gepresenteerd.

De Europese Commissie wil van 15 producten, waaronder melk, kaas en varkensvlees, in beeld gaan brengen wat de prijzen voor deze producten zijn in iedere stap binnen de keten: Voor producent, verwerker en consument. CDA-Europarlementarier Esther de Lange (Landbouwbeleid) had de Europese Commissie al eerder opgeroepen om de margeverdeling binnen de keten nauwkeurig te onderzoeken. De Lange: "Als de boer steeds minder krijgt voor zijn melk, en de prijzen in de supermarkt gelijk blijven, dan gaat er ergens iets mis in de keten. Ik ben blij dat de Europese Commissie dit signaal heeft opgepikt. Op mijn initiatief gaat de Europese Commissie een onderzoek uitvoeren naar de margeverdeling in de keten. Ik kijk met belangstelling uit naar de resultaten eind van dit jaar en ga ervan uit dat het onderzoek zal bevestigen dat een prijsmonitor zoals nu wordt voorgesteld hard nodig is".

Het plan van de Europese Commissie wat er nu ligt om de prijzen te gaan monitoren is een samenwerking tussen de Eurocommissarissen van Economische en Monetaire Zaken, Landbouw en Consumentenbescherming. "Het is wel opvallend en teleurstellend dat onze eigen Eurocommissaris voor Mededinging niet in dit initiatief deelneemt, want ik sluit niet uit dat kartelvorming een van de oorzaken is van de ongelijke margeverdeling.

---