Nieuw-Vlaamse Alliantie


Duitsland heeft het begrepen, nu België nog (27/10/09)

De kersverse Duitse regering van Angela Merkel (coalitie CDU/CSU en FDP), pleit in haar ontwerpakkoord onomwonden voor de terugtrekking van de in Duitsland opgeslagen atoomwapens : " ir uns gegenüber den amerikanischen Verbündeten dafür einsetzen, dass die in Deutschland verbliebenen Atomwaffen abgezogen werden". N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels heeft al ettelijke malen de Belgische regering opgeroepen eenzelfde standpunt in te nemen.

Frieda Brepoels, lid van de Commissie Buitenlandse Zaken en Mensenrechten, vindt dat de Belgische regering nu ook kleur moet bekennen.

Brepoels: De atoombommen in Europa hebben geen enkel nut meer. De Belgische regering, in het bijzonder Minister van Defensie Pieter De Crem, heeft na de Duitse stellingname geen excuus meer om niets te doen. De Minister moet zich spiegelen aan het Duitse voorbeeld en in Washington aandringen op de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel.

Het voornemen van de Duitse regering past in de oproep van de Amerikaanse president Obama in april dit jaar om te komen tot een kernwapenvrije wereld. Ook de VN-Veiligheidsraad riep eind september tot hetzelfde op. Frieda Brepoels: De aanwezigheid van kernwapens in Europa is een anachronisme. Als relikwieën uit de Koude Oorlog ontberen die bommen vandaag immers elk politiek, laat staan militair doel. Verheugd stel ik vast dat er stilaan een momentum op gang komt om de opslag van atoombommen in Europa af te bouwen."

Voor de N-VA kan immers op lange termijn alleen kernontwapening een antwoord bieden. De Belgische regering moet inzien dat het tijd is om de kernwapens in Kleine Brogel weg te laten halen. Ze moet daarom, net zoals de nieuwe Duitse regering, in Washington aandringen op de terugtrekking uit Europa van de Amerikaanse kernwapens. Er is geen enkel zinnig argument te bedenken om de atoombommen van Kleine Brogel niet te verwijderen. In het Verenigd Koninkrijk en Griekenland is dit al gebeurd, en ook Duitsland pleit nu onomwonden voor het weghalen van atoomwapens op zijn grondgebied. Waarom kan het in België, en bij uitbreiding in Europa, dan niet? Het wordt tijd dat CD&V-minister De Crem een voorbeeld neemt aan onze Oostbuur en eens met zijn kersverse Duitse christendemocratische evenknie gaat praten, aldus nog Frieda Brepoels.