Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z19711

Vragen van de leden Irrgang en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken en de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over coproducties. (Ingezonden 27 oktober 2009)


1
Is het waar dat Mambapoint.tv haar reportages ook uitzendt op Spirit 24, een digitaal themakanaal dat achter de decoder op de televisie is te ontvangen? 1) Zo ja, hoe rijmt u dit met uw antwoord op vraag 5 van de Kamervragen over Mambapoint.tv d.d. 24 juli jl. waarin u stelt dat Mambapoint.tv. geen tv-productie is maar een website? 2)


2
Bent u bekend met de brief van de minister-president d.d. 13 augustus 2008 over coproducties? Is het u bekend dat op pagina 1 van deze brief staat dat is besloten te stoppen met financiële bijdragen door de overheid voor de vervaardiging van omroepprogramma's en dat het dus niet specifiek tv-producties betreft?


3
Kunt u in dit verband tevens ingaan op de in bijlage 1 op pagina 11 genoemde coproductie Noordpool.fm, wat net als Mambapoint.tv een crossmediaal project is?


4
Deelt u de mening dat het verbod op coproducties voortvloeit uit de wens de onafhankelijkheid van de Nederlandse publieke omroep te garanderen en dat het medium dat daarbij gebruikt wordt niet van belang is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusies verbindt u hieraan?


5
Uit welke gegevens blijkt dat Mambapoint.tv maandelijks zo'n 85.000 bezoekers trekt en hun aantal nog steeds groeiende is? Zijn deze gegevens openbaar? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar zijn deze in te zien? Kunt u hierbij tevens ingaan op het feit dat de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) in haar laatste jaarverslag nog vermeldt dat Mambapoint gemiddeld 18.000 bezoekers per maand heeft?


6
Indien, zoals u stelt in antwoord op onze vorige vragen 2, 3 en 4, het waar is dat Mambapoint door de NCRV geïnitieerd is, had Mambapoint dan niet binnen het kader van een wettelijke subsidieregeling moeten vallen teneinde rechtsongelijkheid te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom is dit niet gebeurd?


7
Kan uit uw antwoord op de eerder gestelde vragen 2, 3 en 4 worden geconcludeerd dat er volgens de NCDO zelf geen sprake is van een aanbestedingsplichtige opdrachtverlening? Op basis waarvan concludeert de NCDO dat er bij een samenwerkingsovereenkomst geen aanbestedingsplicht geldt? Deelt u in dezen de mening van de NCDO?


8
Hoe rijmt u het eigen oordeel van de NCDO over het niet aanbestedingsplichtig zijn met uw oordeel dat het NCDO wél aanbestedingsplichtig is? 2) Is dit verschil van mening voor u




reden de aanbestedingsplicht van het NCDO verder te onderzoeken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dit doen?


9
Bent u van mening dat het - met het oog op de onafhankelijkheid - wenselijk is om een einde te maken aan overheidsfinanciering van alle samenwerkingsprojecten tussen media en overheid, dus ook websites, tijdschriften, dagbladen etc.? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit regelen?


1) Mambapoint, vraag 3: "Is Mambapoint ook op TV te zien?" http://www.mambapoint.tv/informatie/faq

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 3537 2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 619