Tien chimpansees van Stichting AAP op weg naar nieuw thuis in Spanje 27/10/2009 16:45

PR Newswire

ALMERE, Nederland, October 27 /PRNewswire/ -- Tien chimpansees van Stichting AAP, bekend als 'Donkey's groep', gaan op maandag 2 november emigreren naar Spanje. De mensapen leven al jaren samen bij AAP in Almere. Per vrachtwagen vertrekken ze naar Villena in Spanje, waar AAP binnenkort 'Primadomus' opent - een nieuw opvangcentrum waar mishandelde dieren de rust en ruimte krijgen die ze verdienen.

Primadomus is een lang gekoesterde wens van AAP. Primadomus biedt een permanente opvangmogelijkheid voor afgedankte apen, waarvoor binnen bestaande dierentuinen of -parken geen opvang mogelijk is. De chimpansees van 'Donkey's groep' bijten als eerste bewoners het spits af. Donkey, Bob, Achille, Patrick, Anna, Babsie, Peggy, Wilma, Prudence en Sita hebben allemaal een dramatisch verleden. Zo zat Donkey jarenlang aan een veel te korte ketting op een autosloop in Portugal en leefde Prudence in een donkere kelder tussen haar eigen vuil.

Primadomus ligt 50 km ten westen van Alicante aan de voet van de 'Sierra de Salinas'. De locatie leent zich goed voor de huisvesting van apen. Een groot deel van het terrein blijft beschermd natuurgebied. Met een opvangcentrum als Primadomus is AAP nog beter dan voorheen in staat om overheden in Europa te ondersteunen bij een betere handhaving van hun wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Op termijn is in Primadomus namelijk ruimte voor zo'n 150 dieren uit heel Europa.

Voorbereidingen

De afgelopen maanden stonden in het teken van de voorbereidingen voor de verhuizing. De chimpansees hebben een Spaanse dierverzorger leren kennen die in Primadomus gaat werken en de verblijven zijn afgebouwd en ingericht. Een team van veterinairen en gedragsdeskundigen is voorbereid op het gereedmaken van de dieren voor vertrek.

Afscheid

Op donderdag 29 oktober neemt AAP officieel afscheid van Donkey's groep. Om 11.00 uur krijgen de dieren een afscheidscadeautje van de Nationale Postcodeloterij, die een belangrijke bijdrage aan het project leverde. Een aantal bekende Nederlanders, die vorig jaar voor een campagne van AAP een 'team' vormden met één van de dieren, komt ook afscheid nemen. Loretta Schrijver neemt afscheid van Peggy en Marian Mudder van Anna. Musicalsterren Marleen van der Loo en Jeroen Phaff komen Bob en Patrick uitzwaaien.

De dag van vertrek

Op maandagmiddag 2 november worden de chimpansees verdoofd en in een eigen transportkist geplaatst. Rond 18.00 uur vertrekt een special aangepaste truck met de kisten richting Primadomus. Op woensdagochtend komt het transport aan en betreden de chimpansees hun binnenverblijf in Primadomus. Wanneer ze voldoende op hun gemak zijn, wat enkele uren tot dagen kan duren, mogen ze ook hun buitenverblijf gaan verkennen.