Gemeente Harderwijk


Vangrails moeten jeugd in het spoor houden

27/10/2009

De gemeenten in de regio Noord-Veluwe en de provincie Gelderland gaan intensief samenwerken om jeugd met problemen beter en sneller te helpen. Afspraken die gemaakt zijn, staan in het convenant dat de gemeenten en de provincie vrijdag 23 oktober 2009 ondertekenen in het toekomstige Centrum voor Jeugd en Gezin van Ermelo. Wethouder Pieter den Besten tekent dit convenant namens de gemeente Harderwijk.

De gemaakte afspraken
De gemeenten gaan hard verder werken aan het realiseren van de Centra voor Jeugd en Gezin. Medio 2010 opent het Centrum in Harderwijk haar deuren. Daar kunnen ouders en jeugd terecht voor alle mogelijke vragen over opgroeien en opvoeden en voor daadwerkelijke hulp. Naast een direct toegang van de Centra voor Jeugd en Gezin zijn de gemeenten ook bezig met het opzetten van digitale informatieloketten (websites) voor ouders, jongeren én hulpverleners en wordt gewerkt aan het verbeteren van het aanbod opvoedingsondersteuning. Harderwijk lanceert deze website wanneer het Centrum voor Jeugd en Gezin medio 2010 geopend wordt.

De provincie werkt de wachtlijsten binnen de jeugdzorg weg en regelt snelle hulp bij kindermishandeling. Een ander gemeenschappelijk doel is het ondersteunen van jongeren die uit een instelling voor jeugdzorg komen. Maar al te vaak vallen zij in een gat, met alle risicoâs van terugval van dien. Het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren krijgt eveneens intensieve aandacht van de provincie en gemeenten. De provincie stelt geld beschikbaar voor gemeentelijke projecten op al deze terreinen.

Groei gebruik jeugdzorg
Sinds 2005 is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Vanaf dat jaar is het gebruik van jeugdzorg gegroeid met zoân 40%. Dat duidt er op dat steeds meer behoefte is aan professionele zorg voor jongeren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, dat behoefte aan jeugdzorg deels zou moeten verminderen. Goede voorzieningen voor jongeren en opvoeders, activiteiten en mogelijkheden voor de jeugd om zich op een min of meer normale manier te ontwikkelen staan daarbij centraal.

Hoe beter het gemeentelijke jeugdbeleid en de provinciale jeugdzorg op elkaar zijn afgestemd, hoe beter voorkomen kan worden dat jongeren in problemen terecht komen die te groot zijn om zonder hulp op te lossen. Vanuit dat principe hebben gemeenten en provincie de handen ineen geslagen. De Regio Noord-Veluwe start daartoe een serie opvoeddebatten. Op 18 november wordt in Harderwijk daar een begin mee gemaakt.

Resultaten
Vier jaar geleden hebben beide overheden het eerste convenant gesloten. Dat heeft veel resultaten opgeleverd. Zo hebben alle scholen voor voortgezet onderwijs in het gebied nu een zorgadviesteam, waarin o.a. Bureau Jeugdzorg participeert. In deze teams worden leerlingen besproken die ernstige problemen hebben of dreigen te krijgen. Indien nodig krijgt de leerling zorg op maat.
Een ander resultaat is de coördinatie van zorg die moet voorkomen dat hulpverleners langs elkaar heen werken. Een groot aantal Harderwijkse hulpverleningsinstanties en hulpverleningsinstanties in de regio hebben daartoe afspraken gemaakt. Zo wordt hulp en zorg goed op elkaar afgestemd en in samenhang aangeboden.


____________________