Belgische Federale Overheid


*

Federaal Planbureau publiceert vijfde rapport over duurzame ontwikkeling

Datum: 27 oktober 2009

Zopas publiceerde de Task Force Duurzame Ontwikkeling van het FPB haar vijfde rapport over duurzame ontwikkeling. Het Federaal Planbureau (FPB) is een instelling van openbaar nut. Het maakt studies en vooruitzichten over economische en sociale kwesties en milieubeleidsvraagstukken.

In dit vijfde rapport staan indicatoren om de ontwikkeling van de samenleving te beoordelen centraal. Het rapport draagt bij tot het debat over instrumenten om de vooruitgang te meten en formuleert aanbevelingen voor de beleidsmakers.

Volgens bepaalde stemmen in het indicatorendebat kan de ontwikkeling van de samenleving beoordeeld worden aan de hand van één enkele of een paar synthetische indicatoren. Het rapport van het FPB onderzoekt enkele van die synthetische indicatoren, onder meer de ecologische voetafdruk en de index van de menselijke ontwikkeling. Uiteindelijk komen de onderzoekers tot het besluit dat het onmogelijk is alle informatie in één enkele indicator of in een paar indicatoren samen te vatten.

Het vijfde Federaal rapport is op 26 oktober 2009 overhandigd aan de minister van Klimaat en Energie, bevoegd voor Duurzame Ontwikkeling die het aan de ministerraad bezorgt.

De Belgische wet bepaalt dat zo'n federaal rapport om de twee jaar moet worden gepubliceerd:

1. In 1999 verscheen het eerste Federaal rapport 'Op weg naar duurzame ontwikkeling?' (pdf, 456 p. - 1,45 MB).
2. In 2003 verscheen 'Een stap naar duurzame ontwikkeling?' (pdf, 229 p. - 1,35 MB), dat opnieuw de vraag stelt 'is België op weg naar een duurzame ontwikkeling'.

3. In 2005 volgde 'Ontwikkeling begrijpen en sturen' (pdf, 282 p. - 6,93 MB) waarin de nadruk ligt op een evaluatie van het beleid van de afgelopen jaren.

4. In 2008 bracht het Federaal Planbureau 'De transitie naar een duurzame ontwikkeling versnellen' (pdf, 277 p. - 7,51 MB) uit met de boodschap dat het beleid de komende tien tot vijftien jaar moet bijdragen tot een versnelde transitie naar een duurzame ontwikkeling.

Lees het volledige persbericht op de website van Federaal Planbureau.

Zie het origineel


Lees het vijfde Federaal rapport inzake duurzame ontwikkeling 'Indicatoren, doelstellingen en visies van duurzame ontwikkeling' (pdf, 232 p. - 5,62 MB)