Gemeente Spijkenisse


Succesvol `Werk voor Spijkenisse' wordt uitgebreid

27 oktober 2009

Werk voor Spijkenisse

Het project `Werk voor Spijkenisse' wordt als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, verder uitgebreid.

Dankzij `Werk voor Spijkenisse' hebben ondanks de recessie, meer mensen een baan gevonden die anders van een bijstandsuitkering hadden moeten leven. Sinds de start eind 2008, heeft dit project goede resultaten opgeleverd.

De gemeente Spijkenisse werkt sinds 2006 met de methode Work First. Dit houdt in dat mensen in plaats van een bijstandsuitkering te ontvangen, intensief begeleid worden om zo snel mogelijk weer een baan te vinden. Het traject bestaat uit werk, training en begeleiding. De deelnemers krijgen hiervoor een vergoeding.
De gemeente voert dit zelf voor een deel uit onder de naam `Werk voor Spijkenisse'. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van 2 bureaus, waarmee het contract binnenkort afloopt.

Deelnemers aan het project gaan aan het werk bij de rayons, De Welplaat en andere werkgevers. Er is nu behoefte aan meer soorten werkzaamheden, die bijdragen aan een zichtbaar schonere stad. Hierbij valt te denken aan groenonderhoud en schoonmaakwerkzaamheden bij de wijkcentra, metrostations, winkelcentra en looproutes. Hiermee draagt `Werk voor Spijkenisse' bij aan het doel van het college van burgemeester en wethouders om de openbare ruimte op hoog niveau te onderhouden.

Het succes van `Werk voor Spijkenisse' is te danken aan de goede samenwerking met de rayons en de Welplaat. Door maatwerk te leveren voelen deelnemers zich serieus genomen en werken actief mee aan het project. De uitbreiding van Work First wordt helemaal uitgevoerd door de gemeente in een samenwerkingsverband met de Welplaat onder de naam `Spijkenisse werkt!' Naast de uitbreiding van de werkzaamheden wordt ook de duur van het traject voor de deelnemers verlengd van 3 naar 6 maanden zodat de deelnemers nog beter toegerust zijn voor een nieuwe baan. De gemeenteraad buigt zich op 15 december 2009 over het onderwerp.