GroenLinks
Dinsdag 27 oktober 2009, 15:11u - Ineke van Gent
Kroonprinselijk wespennest Machangulo verdient maximale openbaarheid

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent stelt schriftelijke vragen over de wijze waarop de kroonprinselijke belangen bij het Mozambikaanse vastgoedproject Machangulo ondergebracht zijn bij een afzonderlijke stichting. Maar liefst drie communicatieadviseurs moeten de beeldvorming rondom het vastgoedproject van kroonprins Willem-Alexander in goede banen leiden, maar op elk verzoek om informatie wordt `niet thuis' gegeven. Dat is onhoudbaar, want dit raakt integraal de ministeriële verantwoordelijkheid van minister-president Balkenende.

Van Gent: `dit bouwproject is een wespennest en er hoeft maar iets te gebeuren om de premier moet weer op het matje komen'. Om onjuiste beeldvorming te voorkomen werkt maar één ding: maximale openheid. Daarom verzoekt Ineke van Gent openbaarmaking van een recent kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op Machangulo.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken over het vastgoedproject van de kroonprins in Mozambique, d.d. 27 oktober 2009


1. Klopt het dat de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen doet over de Stichting Administratiekantoor Machangulo , meer in het bijzonder over de kosten van de inmiddels aangestelde communicatieadviseurs? Bent u met mij van mening dat het onhoudbaar is om uit te gaan van de gedachte dat het bestaan van deze stichting u ontslaat van uw ministeriële verantwoordelijkheid voor de betrokkenheid van Z.K.H. prins Willem-Alexander bij deze stichting en dat daarom openheid van zaken dient te worden gegeven juist ter voorkoming van onjuiste beeldvorming?


2. Kunt u precies aangeven op welke wijze de belangen van het kroonprinselijk paar behartigd worden in de stichting, welke juridische rol wordt ingenomen in het bestuur van de stichting en op welke wijze het kroonprinselijk paar invloed kan uitoefenen op de gang van zaken binnen de stichting? Bent u met mij van mening dat uw ministeriële verantwoordelijkheid zich integraal uitstrekt tot en met deze betrokkenheid van het kroonprinselijk paar?


3. Bent u op enigerlei wijze betrokken geweest bij de aanstelling van deze communicatieadviseurs?


4. Herinnert u zich de eerdere vraag om het rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo openbaar te maken? Bent u met mij van mening dat uw antwoord op die vraag dat het niet zou gaan om een door de stichting opgesteld rapport feitelijk beschouwd ontwijkend is? Bent u alsnog bereid om dit rapport aan de Kamer te sturen?