Gemeente Waddinxveen


Doorbraak Triangel: gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling sluiten herziene overeenkomst

De gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling B.V. hebben overeenstemming bereikt over de herziene uitgangspunten voor de ontwikkeling van Triangel. Deze uitgangspunten zijn vastgelegd in een Voorovereenkomst Akkoord Uitgangspunten Samenwerkingsovereenkomst. Na vaststelling van deze Voorovereenkomst in de gemeenteraad zal deze juridisch uitgewerkt worden naar een Samenwerkingsovereenkomst die naar verwachting begin 2010 kan worden gesloten. De thans bereikte overeenstemming betekent een doorbraak en legt tussen partijen de basis voor de ontwikkeling en realisatie van Triangel.

De herziening van de afspraken tussen de gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling B.V. heeft geleid tot een plan met meer ruimtelijke kwaliteit en betere financiële randvoorwaarden. Bovendien wordt met deze voorovereenkomst voldaan aan de Europese regelgeving. Ook kan dankzij de herziening beter worden ingespeeld op de huidige marktsituatie. Zo bevat het woningbouwprogramma veel meer flexibiliteit en wordt een aantal instrumentaria uitgewerkt om de doorstroming van de locale woningmarkt te bevorderen. Kortom, er is een stevig fundament gelegd voor een financieel gezond en kwalitatief hoogwaardig plan.

Met het sluiten van de Voorovereenkomst Akkoord Uitgangspunten Samenwerkingsovereenkomst hebben de gemeente Waddinxveen en Bouwfonds Ontwikkeling ook hun gezamenlijke spelregels vastgelegd voor de ontwikkeling van de locatie Triangel. Kern hiervan is dat de gemeente en Bouwfonds een Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) gaan oprichten, waar zij elk voor 50 % in deelnemen. Deze GEM neemt de voorbereiding en uitvoering van het bouwrijp maken van Triangel, de aanleg van de hoofdplanstructuur en de gefaseerde realisatie van de deelplannen onder haar hoede. Om dit mogelijk te maken wordt het stedenbouwkundig schetsplan door bureau B+B verder uitgewerkt onder verantwoordelijkheid van de gemeente en Bouwfonds.

Bouwprogramma
De ontwikkeling van Triangel omvat in totaal ca. 2.700 woningen, 5 ha bedrijventerrein, voorzieningen, waterpartijen en veel groen. Bouwfonds zal circa 1.385 woningen realiseren en de gemeente zal de ontwikkeling van circa 500 woningen via een aanbestedingstraject initiëren. Met Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland wordt overleg gevoerd over de realisatie van een substantieel programma van bereikbare koop- en huurwoningen, conform de Woonparagraaf van de gemeente. De corporatie zal daartoe bouwrijpe kavels afnemen. Het overleg met de corporatie zal op korte termijn kunnen leiden tot bestuurlijke afspraken.

Stevige buffer
De gemeente en Bouwfonds hebben afgesproken om de ontwikkeling van Triangel niet over 10 jaar, maar over 15 jaar te spreiden. Daarmee is een stevige buffer gecreëerd om de risicoâs van de economische crisis op te vangen. De nieuwe afspraken leiden tot een positief exploitatieresultaat voor de GEM. Beide partijen zien dan ook de ontwikkeling van Triangel met vertrouwen tegemoet en zijn ervan overtuigd dat met de bereikte overeenstemming een stevig fundament is gelegd voor een vruchtbare samenwerking.