Gemeente Waddinxveen


Starters kunnen bij gemeente Waddinxveen aankloppen voor starterslening

Vanaf 2010 wil de gemeente Waddinxveen starters helpen met het kopen van een huis. Zij kunnen dan bij de gemeente aankloppen voor een starterslening die is opgezet en wordt uitgevoerd door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met dit nieuwe beleid speelt de gemeente in op de huidige economische situatie, waarbij banken wat huiverig zijn geworden in het verstrekken van hypotheken.

Als gevolg van de economische crisis hebben starters momenteel moeite om de woningmarkt te betreden. Veel starters kunnen op dit moment onvoldoende geld lenen voor het kopen van een woning. Om starters te helpen is de gemeente bezig met het opzetten van een regeling waarbij starters een starterslening kunnen afsluiten. Het betreft een regeling waarbij starters die voor het eerst een huis kopen een renteloze lening bij de gemeente kunnen afsluiten. Met de starterslening, waarover in eerste instantie geen rente en aflossing wordt betaald, wordt de aankoop van een woning voor een deel gefinancierd. Het gaat hierbij om een marktconforme annuïteitenlening. Wie een starterslening afsluit, loopt geen onaanvaardbare risico's. Het Waarborgfonds Eigen Woning staat middels de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) garant voor de starterslening, waardoor de gemeente geen enkel risico loopt.

Verordening
Een gemeente kan zelf een regeling voor starters opzetten en uitvoeren. Het kan echter ook anders, namelijk via de SVn, die samen met een aantal grote en kleine gemeenten en NHG een starterslening heeft ontwikkeld. De procedure en uitvoeringsregels zijn voor alle gemeenten gelijk, maar laten volop ruimte voor specifieke lokale voorkeuren en accenten. Om de starterslening in Waddinxveen in te voeren, dient een verordening starterslening Waddinxveen te worden opgesteld.
In deze verordening worden o.a. de doelgroep, de aankoopkostengrens en het woningsegment uitgewerkt. Op deze manier kan een gemeente dus optimaal inspelen op de behoeften en ontwikkelingen op de lokale woningmarkt.
Momenteel wordt aan deze verordening gewerkt en verwacht wordt dat deze in 2010 in werking treedt.

Doorstroming
Naast het vergroten van de bereikbaarheid van koopwoningen voor starters, zet de gemeente de starterslening ook in om de doorstroming van huur- naar koopwoningen in Waddinxveen te bevorderen. Met dat doel wordt voor de nieuwe woonwijk Triangel samen met de woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland de mogelijkheid van bijzondere constructies onderzocht die koopwoningen bereikbaar maken voor de doelgroep.

Â

Waddinxveen 27 oktober 2009