NEN


Publicatie normontwerp voor thermotolerante Campylobacter

dinsdag 27 oktober 2009, 10:50

Onlangs is het normontwerp NEN 6252:2009 - Detectie van thermotolerante Campylobacter in mest en vlees van gevogelte met Preston en mCCDA gepubliceerd. Deze norm beschrijft een methode voor het aantonen van thermotolerante Campylobacter in monsters mest en vlees, afkomstig van pluimvee.

Enige tijd geleden besloot de normcommissie Microbiologie om de PVE (Productschap Vee, Vlees en Eieren) Branchemethode voor het aantonen van Campylobacter in mest en vlees afkomstig van pluimvee om te zetten in een NEN norm. Deze norm is van belang in het kader van de Europese wetgeving en moet eigenlijk gezien worden in het licht van de gehele ketenbenadering (in hoeverre heeft mest invloed op het eindproduct). Het is van groot belang dat dit op een uniforme manier gebeurt. Daarom wordt nu eerst deze methode in een NEN-norm vastgelegd, zodat in een later stadium gemakkelijker een voorstel voor een wijziging of aanvulling op ISO niveau -alleen voor die matrices die afwijken- kan worden ingebracht.

Commentaar en bestellen
Het normontwerp NEN 6252 Detectie van thermotolerante Campylobacter in mest en vlees van gevogelte met Preston en mCCDA is gepubliceerd voor commentaar. Dit betekent dat gebruikers van de methode tot 1 december 2009 hun ervaringen met deze methode kunnen delen met de opstellers van het normontwerp. Het binnengekomen commentaar wordt meegenomen in de publicatie van de definitieve norm, die naar verwachting begin 2010 verschijnt.
Het normontwerp kan worden besteld via de NEN normshop (link) Commentaar is mogelijk tot 1 december 2009.