Gemeente Kampen


* Gemeente pakt criminele activiteiten aan met Wet BIBOB

Gemeente pakt criminele activiteiten aan met Wet BIBOB

27 okt 2009 17:02
Alle gemeenten binnen de regio IJsselland gaan op uniforme wijze de Wet BIBOB toepassen.
De Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur, afgekort Wet BIBOB, heeft als doel te voorkomen dat de overheid door het verlenen van vergunningen, subsidies of het gunnen van overheidsopdrachten onbedoeld criminele activiteiten ondersteunt. Het college van burgemeest en wethouders van Kampen heeft een projectplan vastgesteld, waarin is beschreven welke stappen doorlopen moeten worden bij de toepassing van de Wet BIBOB.

De gemeente Kampen heeft samen met regionale partners ervoor gekozen om vooralsnog alleen de Wet BIBOB toe te passen bij aanvragen van vergunningen die gerelateerd zijn aan horeca en seks- en drugsgerelateerde bedrijven. Dit voor zover die van toepassing zijn op de gemeente. Het gaat hoofdzakelijk om de drank- en horecavergunning en de exploitatievergunning.

Daarnaast kan de Wet BIBOB toegepast worden op andere vergunningen (bijvoorbeeld bouwvergunning en milieuvergunning) als hier een duidelijke aanleiding toe is of via een tip van de Officier van Justitie. Ook bij het verstrekken van subsidies aan derden kan de Wet BIBOB ingezet worden als daar reden toe is. Bovendien bestaat de mogelijkheid voor de gemeente om bestaande vergunningen en in het verleden verstrekte subsidies aan derden tegen het licht te houden. Ook hier geldt dat er een gegronde reden voor moet zijn of een tip van de Officier van Justitie.

Een BIBOB vragenlijst (opgesteld door het ministerie van Justitie) gaat standaard onderdeel uit maken van de vergunningaanvraag. De aanvraag wordt pas in behandeling genomen als de gevraagde stukken en antwoorden binnen zijn. De behandelingstermijn van twaalf weken gaat om die reden pas in op het moment dat alle stukken binnen zijn. Wanneer een ondernemer/onderneming niet de gevraagde gegevens wil verstrekken, dan kan de gemeente de aanvraag buiten behandeling stellen dan wel de vergunning weigeren of intrekken.

Aanvragers van een vergunning worden persoonlijk voorgelicht over de nieuwe procedure. Als na controle van de verstrekte gegevens blijkt dat er nog vragen zijn, dan kan de gemeente de aanvraag voor advies voorleggen aan het landelijk bureau BIBOB. Op basis van dit advies neemt de gemeente een afgewogen besluit. De kosten van het advies van het landelijk bureau BIBOB kunnen doorberekend worden in de leges.

Kampen heeft ervoor gekozen de Wet BIBOB niet over de volle breedte in te zetten, maar zich te beperken tot bovengenoemde bedrijven omdat de toepassing van de Wet BIBOB veel tijd vraagt. Portefeuillehouder Handhaving, burgemeester Bort Koelewijn: "Als gemeente vinden we het belangrijk om eerst de nodige ervaring op te doen met de toepassing van het instrument. Hiermee volgen we ook het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)."

Vanaf 1 juli 2003 is de Wet BIBOB van kracht. De wet biedt gemeenten een instrument om nader onderzoek te doen naar de aanvrager van een vergunning wanneer er sprake is van verdenking van criminele activiteiten.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |