Gemeente Kampen


* Voortgang uitvoering Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) verloopt succesvol

Voortgang uitvoering Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) verloopt succesvol

27 okt 2009 16:56
De Gebiedsmakelaar, dorpsplan Zalk, Westrand Kampen (inrichting Groen, water, fietspaden), Schinkelpad Grafhorst, passantenhaven Wilsum, Evenemententerrein Grafhorst en de multifunctionele ontmoetingsruimte voor de jeugd 12+ in Wilsum zijn van de 28 afzonderlijke projecten, de zeven projecten die succesvol uitgevoerd zijn met behulp van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).
In maart 2008 heeft de gemeente Kampen het bestuursconvenant Zwolle-Kampen ondertekend voor de uitvoering het gebieds Meerjarenprogramma van Zwolle en Kampen, als onderdeel van het provinciaal Meerjarenprogramma Overijssel 2007-2013. `Door de grote herkenbaarheid van deze projecten leveren wij een positieve bijdrage aan onze gemeenschap, daar ben ik trots op,' aldus wethouder Ruifrok van de gemeente Kampen. Het behouden en versterken van de ruimtelijke kwaliteit in het landelijke gebied is een belangrijke doelstelling van Rijk en provincie. Samen met de gemeente Kampen wordt er voor de periode tot 2013 een bedrag van ruim 3 miljoen geïnvesteerd.

Korte toelichting projecten:

Gebiedsmakelaar
In het kader van perspectiefvolle landbouw is vanaf 1 februari 2009 de gebiedsmakelaar werkzaam. De gebiedsmakelaar initieert en faciliteert particuliere initiatieven in het buitengebied en fungeert als een belangrijke schakel tussen de verschillende overheden.

Uitvoering Schinkelpad Grafhorst
Het wandelpad Schinkelpad is aangelegd en in oktober 2007 opgeleverd.

Passantenhaven Wilsum
Op 20 april 2009 heeft de aanbesteding plaatsgevonden voor de haven in Wilsum. Het ging hierbij om het baggeren van de haven, het plaatsen van een damwand en een kleine uitbreiding. In oktober is het werk opgeleverd. De herinrichting van de haven in Wilsum maakt eveneens onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma 2006-2013 van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Vanuit het dorp en bewoners was er grote betrokkenheid bij de aanleg en inrichting van de passantenhaven.

Ontmoetingsruimte Wilsum
Er is een multifunctioneel ontmoetingsterrein voor de jeugd 12+ in Wilsum gerealiseerd. In mei 2009 is de aanbesteding afgerond waarna er in juni/juli 2009 gestart is met de werkzaamheden. Het ontmoetingsterrein wordt geopend op 30 oktober 2009.

Dorpsplan Zalk
De dorpsagenda is klaar en het convenant tussen de gemeente Kampen en Dorpsvereniging Zalk is ondertekend. Het Dorpsplan heeft een aantal thema's, waaronder ruimtelijke kwaliteit, zorg en welzijn en verkeer en heeft een looptijd tot 2012. In 2011 vindt een evaluatie plaats en wordt nagedacht over een vervolgtraject.

Westrand Kampen (Vergroten kwaliteit groenstructuur rondom steden) Het gaat hierbij om het fiets- en wandelpad Westrand. Hierdoor ontstaat een bundeling van projecten gericht op realisatie van waterberging, groen en recreatieve voorzieningen. Inmiddels is men bezig met de tweede fase. De werkzaamheden richten zich op groen, kwalitatieve en kwantitatieve watervoorziening, natuurlijke waterzuivering, duikers, visvoorziening en fietspaden. Afronding hiervan vindt dit jaar grotendeels plaats. In 2010 vindt de afwerking plaats.

Evenemententerrein Grafhorst
Het terrein ligt achter de Kerkstraat in Grafhorst en direct naast de laatste dorpsuitbreiding. Ook zijn er nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. Voor het houden van evenementen op het terrein is een water- en elektra- aansluiting gerealiseerd. Het terrein is ingericht als trapveld van gras en draagkrachtig genoeg gemaakt om een enkele keer per jaar te kunnen berijden met een trekker. De aanvullende voorzieningen, sporttoestellen en speeltoestellen zijn in samenspraak met de gemeenschap van Grafhorst bepaald. Sinds juni 2009 is het evenemententerrein klaar.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |