Nederland Fonds voor Podiumkunsten

Reactie NFPK+ op vernietiging besluit bestuursrechter inzake Theatercompagnie

27-10-2009 Vanochtend kwam de uitspraak van de bestuursrechter inzake het door de Theatercompagnie van Theu Boermans ingestelde beroep tegen het besluit van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ (NFPK+) geen vierjarige subsidie toe te kennen.

Volgens de rechtbank is er sprake van een 'schijn van belangenverstrengeling' en had het NFPK+ het advies dus niet aan zijn besluit over de aanvraag ten grondslag mogen overnemen. De rechter achtte het niet toelaatbaar dat een commissielid van het NFPK+, adviseerde over theateraanvragen, terwijl hij zelf ook een subsidieaanvraag had ingediend. Dat er feitelijk geen aanwijzingen waren dat de advisering niet volgens de regels was verlopen, vond de rechter niet terzake doend.

Deze uitspraak heeft verstrekkende consequenties voor de toekomst in de Nederlandse kunstsubsidiering waar het al decennialang gebruikelijk is om adviesbeoordelingen over te laten aan mensen uit het veld. Bij zo'n systeem van peer review ligt het voor de hand dat adviseurs zelf betrokken kunnen zijn bij andere aanvragen. Tot nu toe is de gebruikelijke lijn dat een adviseur die zelf een belang heeft bij een aanvraag zich verschoont, d.w.z. dat diegene geen oordeel geeft over zijn of haar aanvraag. Die praktijk staat door de uitspraak van de rechtbank Amsterdam nu dus ter discussie. Gelet op het principiële karakter van de uitspraak zal het NFPK+ in hoger beroep gaan.