Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 27 oktober 2009 2009Z17281

Beantwoording kamervragen over temperatuurmeting door KNMI Bijlage(n) -

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik, mede namens de minister van VROM, de vragen die het lid De Mos heeft gesteld over temperatuurmeting door het KNMI.


1
Bent u bekend met het bericht "KNMI meet jarenlang foute temperatuur"? 1)


1
Ja.


2
Deelt u de mening dat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) jarenlang ten onrechte gesteld heeft dat de temperatuurstijging van Nederland en de rest van de wereld volledig toe te schrijven is aan menselijke CO2-uitstoot, nu blijkt dat het KNMI al jaren de foute temperatuur meet die een halve graad hoger uitvalt? Zo ja, wilt u de mensen gerust stellen dat de door het KNMI vastgestelde `ernstige' temperatuurstijging niet is toe te wijzen aan menselijke CO2-uitstoot, maar aan foutmeldingen van het KNMI.


2
Het KNMI realiseert zich het belang van het nationale meteorologische meetnet en staat garant voor de wetenschappelijke kwaliteit van de metingen. Daarom meet het KNMI de temperatuur conform internationaal vastgestelde procedures. Landschapsontwikkelingen in De Bilt hebben ertoe geleid dat de temperatuurmast in De Bilt moest worden verplaatst, juist om te kunnen blijven voldoen aan deze internationale procedures.
De halve graad waaraan wordt gerefereerd, betreft niet het verschil tussen het oude en nieuwe meetstation in De Bilt. Het betreft het verschil in maximum zomertemperatuur tussen De Bilt en het meetstation Cabauw in 2008 en 2009. Op jaarbasis (gemiddelde temperatuur) bedraagt dit verschil slechts ongeveer 0,1°. Dat verschil is in de loop der jaren niet groter geworden.


1) Elsevier, 23 september 2009: "KNMI meet jarenlang foute temperatuur"

a
agina 1 van 2 P





Daarbij is de meting van de klimatologische temperatuurstijging in Nederland Datum niet afhankelijk van één meetstation. De temperatuurstijging wordt bepaald op 27 oktober 2009

basis van de gegevens van meer dan 20 stations en die laten allemaal hetzelfde Ons kenmerk beeld van temperatuurstijging zien. De stijging van de mondiaal gemiddelde VenW/DGW-2009/1241 temperatuur sinds het midden van de 20e eeuw is zeer waarschijnlijk grotendeels het gevolg van de menselijke uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen (conclusie 4e Assessment Report IPCC).


3
Deelt u de mening dat het schokkend is dat het KNMI tijdens de afgelopen winter in stilte de thermometer heeft aangepast? Zo ja, wilt u het KNMI om opheldering vragen?

3
Zoals aangeven bij antwoord 2 heeft het KNMI de verplaatsing van de thermometer volgens de internationale procedures van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) uitgevoerd. Alle afnemers, waaronder ook Meteo Consult, waren hiervan op de hoogte. Het bedrijf Meteo Consult was alleen niet bekend met de juiste datum van de verplaatsing van de thermometer.


4
Wilt u nagaan bij het KNMI of zij bekend zijn met het gegeven dat de aarde al meer dan tien jaar aan het afkoelen is en vragen of zij dat niet weten vanwege de gedane foutmeldingen? Zo nee, waarom niet? 2)

4
Het KNMI is bekend met de uiteenlopende interpretaties van de ontwikkeling van de wereldgemiddelde temperatuur in de afgelopen periode. Volgens het KNMI is de aarde niet aan het afkoelen. Hoewel er uitschieters naar boven en beneden zijn door natuurlijke fluctuaties in het klimaat (1998 en 2005 waren zeer warm, 1996 was relatief koel) geeft de langjarige trend een onmiskenbare en gestage opwarming aan. Het 4e Assessment Report van het IPCC geeft aan dat in de periode 1995-2006 elf van de twaalf jaren tot de top 12 warmste jaren sinds het begin van de metingen behoren wat betreft de mondiaal gemiddelde temperatuur.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


2) Elsevier Klimaat Editie 2009

Pagina 2 van 2

> Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
- T -

Ons kenmerk VenW/DGW-2009/1241