Ministerie van Defensie

Datum 27 oktober 2009
Ons kenmerk S/2009016986
Onderwerp Antwoorden op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over het artikel "Defensie zal bruikbare spullen in Uruzgan achterlaten"

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over het artikel "Defensie zal bruikbare spullen in Uruzgan achterlaten". (Ingezonden 6 oktober 2009 met kenmerk 2009Z18082).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

2009Z18082

Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Defensie over het artikel "Defensie zal bruikbare spullen in Uruzgan achterlaten". (Ingezonden 6 oktober 2009)

1
Bent u op de hoogte van het artikel "Defensie zal bruikbare spullen in Uruzgan achterlaten"? 1)
Ja

2
Is het gestelde waar dat Defensie overweegt voertuigen in Uruzgan achter te laten? Zo ja, over welke voertuigen wordt nagedacht deze achter te laten en welke criteria zijn hieraan verbonden?
3
Bent u bereid een honderd procent garantie af te geven dat achtergelaten voertuigen of ander gevechtsmateriaal niet in de handen van de vijand komen? Zo nee, deelt u dan de mening dat het tegengaan van het gevaar dat voertuigen en ander gevechtsmateriaal in handen van de vijand komt, groter behoort te wegen dan de kosten die met het vervoer naar Nederland zijn gemoeid? Zo nee, waarom niet? 4
Wat gaat u doen met de circa 750 gepantserde woon- en werkcontainers?

Op dit moment is Defensie bezig met de planning van de redeployment van personeel en materieel uit Uruzgan. Het al dan niet achterlaten van materieel, inclusief de daarbij te hanteren criteria en risicofactoren, zijn onderdeel van deze planning. Ik zal u, zoals toegezegd, via de stand van zakenbrieven op de hoogte houden van de besluiten hierover.

1) de Volkskrant, 3 oktober 2009