Duits-Nederlandse Handelskamer

Nederland en Duitsland: gezamenlijke kansen door duurzaamheid

Den Haag 27 oktober 2009

Nederlandse en Duitse ondernemingen kunnen samen profiteren van duurzame ontwikkeling en in de komende jaren in hoge mate nieuwe banen creëren. Dit zegt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag die naar aanleiding van de klimaattop in Kopenhagen in december 2009 voor de komende weken het programma `ondernemingen en milieu' heeft opgezet.

"Nu al werken Nederlanders en Duitsers nauw en succesvol samen wanneer het om milieuvriendelijke energie, dienstverlening en techniek gaat", benadrukt Axel Gerberding, directeur van de DNHK. "Neem bijvoorbeeld het pas afgesloten contract tussen de Nederlandse visserijonderneming Parlevliet & Van der Plas en het Duitse SkySails. Hierdoor zal één van de grootste visserijondernemingen in Europa zich gaan bezighouden met voortstuwing van schepen door windaandrijving." Vooral op lange afstandsreizen, maar ook tijdens de visserij zelf kan op die manier brandstof worden bespaard.

"Het valt ook op dat met voormalig Essent managing director Paul van Son een Nederlander de leiding over het spectaculaire Duitse energieproject Desertec heeft gekregen", zegt Gerberding. Desertec, het grootste particuliere initiatief van groene stroom in de geschiedenis, zal investeringen van 400 miljard euro tot gevolg hebben. Desertec moet ertoe leiden dat tot 2050 ruim 15 procent van het Europese stroomverbruik uit emissievrije zonne-energie uit de Afrikaanse woestijn wordt gewonnen. Achter het project staan namen als Siemens, RWE, Eon, Deutsche Bank en Munich Re.

Tot 2020 zullen naar schatting van de Duitse regering ruim 500.000 nieuwe banen binnen de energiebranche gecreëerd worden. Nu al bestaan er in de Bondsrepubliek meer dan 1,8 miljoen `green jobs'. "Veel van deze ontwikkelingen komen tot stand door grensoverschrijdende samenwerking tussen MKB-bedrijven", aldus Axel Gerberding. Ook daarom pleit de DNHK voor gelijksoortige voorwaarden in beide landen. "Nederland en Duitsland moeten een voortrekkersrol spelen bij het opzetten van goede condities en vaste, langlopende randvoorwaarden voor investeerders. Alleen op deze manier kan de doelstelling van een vrije, internationale energiemarkt gehaald worden."

Het DNHK-programma `ondernemingen en milieu' begint op 28 oktober 2009 met een ondernemersreis `energie-efficiëntie in bouw'. 20 Nederlandse ondernemingen worden tijdens deze reis geïnformeerd over energie-efficiënte nieuwbouw- en renovatieprojecten. "Het doel is om partners uit beide landen bij elkaar te krijgen en ideeën te verzamelen die ook in Nederland gerealiseerd zouden kunnen worden", zegt Anouk de Jong, projectmanager exportadvies bij de DNHK. Tijdens de tweedaagse reis ontmoeten de Nederlanders circa 20 Duitse projectontwikkelaars en architecten en bezoeken onder andere het `Etrium', het Duitse hoofdcentrum van Econcern. Naast de drievoudige beglazing en het gebruik van regenwater voor toiletten is dit gebouw ook dankzij zonnepanelen op het dak vijf keer energie-efficiënter dan een gewoon kantoor.

Het programma wordt voortgezet op donderdag 12 november 2009 tijdens een podiumdiscussie `Toekomst automotive' in Wassenaar. Arjen W. de Jong, president BMW Group Nederland, Winfried Blum, CEO Mercedes-Benz Nederland en Willem de Graaf, managing director voestalpine Polynorm, zullen de visie van de autobouwers en toeleveranciers presenteren met betrekking tot de ontwikkelingen rondom nieuwe technologieën, elektrische auto's en innovaties op het gebied van zuinig benzineverbruik. "Hier staan de kansen voor de Nederlands-Duitse samenwerking centraal", zegt Axel Gerberding van de DNHK. Het evenement wordt door de Handelskamer samen met Siemens georganiseerd.

Vervolgens nodigt de DNHK samen met de KvK Haaglanden op woensdag 25 november 2009 ondernemers uit voor de bijeenkomst `Energie-efficiënte aanpassingen aan gebouwen - nieuwbouw- en renovatieprojecten' in Den Haag. Hierbij zullen acht Duitse bouwbedrijven hun oplossingen voor meer energie-efficiëntie presenteren. Deze bedrijven zijn op zoek naar strategische partners voor de Nederlandse markt. "Nederlandse architecten en leveranciers staan in Duitsland bekend om hun kennis op het gebied van energie-efficiency", zegt Anouk de Jong. Ook daarom is de interesse in samenwerkingsverbanden volgens de DNHK-projectmanager de laatste jaren alleen maar gestegen.

"Wij verwachten een toename van wederzijdse investeringen in duurzame bouwprojecten, wind- en zonne-energie alsook technologieën binnen de auto-industrie", zegt Axel Gerberding. Ook daarom past dit actuele milieuprogramma goed bij de toekomstvisie van de Handelskamer. "Wij zullen ook in 2010 de nadruk leggen op energiepolitieke vragen en dienstverleningen", aldus Gerberding.