Ilja Gort samen met Michel Rolland

27/10/2009 17:10

Chateau de la Garde B.V.

Persbericht

Bordeaux, 25 oktober 2009

Ilja Gort samen met Michel Rolland

De Nederlandse wijnboer Ilja Gort heeft een meerjarig contract afgesloten met starwinemaker Michel Rolland.

Michel Rolland, afkomstig uit Pomerol en bekend van gerenommeerde Ch(aa)teaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte, wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment. Naast zijn werk als flying winemaker, bezit hij verschillende wijndomeinen in de Bordeauxstreek. Over zijn eigenzinnige manier van wijnmaken wordt o.a. verslag gedaan in de film Mondovino van de Amerikaanse regisseur Jonathan Nossiter.

Rolland krijgt de verantwoordelijkheid voor zowel de La Tulipe-wijnen als voor de wijnen van Gorts Ch(aa)teau de la Garde in Saint-Romain-La-Virvée bij Bordeaux.

Daar startte Rolland dit jaar tijdens de oogst 2009 met een experiment waarbij de druiven niet in roestvrijstalen tanks vergisten, maar in vaten van nieuw Frans eikenhout. Een procédé dat Rolland eerder succesvol toepaste bij enkele Grand Cru's in Saint-Emilion, Pomerol en in Nappa Valley.

Voorts zullen de La Tulipe-wijnen vanaf de nieuwe oogst 2009 worden voorzien van een schroefdop. Hiermee is La Tulipe de eerste Bordeauxwijn met schroefdop in de Nederlandse supermarkten.

'Een doorbraak die niet iedereen ons in dank zal afnemen,' aldus Gort. 'Zeker in het traditionele Bordeaux niet. Maar Michel Rolland heeft me overtuigd dat een schroefdop de wijn frisser houdt dan een kurk, zolang de wijn maar niet langer dan twee jaar wordt bewaard. Bovendien komen we hiermee tegemoet aan de uitslag van een onderzoek dat we hebben gedaan, waarbij 73% van de ondervraagden een schroefdop praktischer vond dan een kurk. Het verlies van de romantiek van het ontkurken werd daarbij, voor wit en rosé, niet als een gemis ervaren. Voor rood wel, dus die bottelen we voorlopig nog met kurk.'

Wijnboer Ilja Gort won op het afgelopen Concours Général de Paris 2009 op één dag drie medailles.

Een gouden plak voor zijn Rosé La Tulipe 2008, zilver voor zijn rode wijn Ch(aa)teau de la Garde 2007 en brons voor zijn La Tulipe Merlot 2008.

Gort is hiermee de eerste Nederlandse wijnboer die een dergelijke eer te beurt valt.

De voormalige reclamecomponist zag in 1994 zijn droom in vervulling gaan toen hij het vervallen Ch(aa)teau de la Garde kocht. Hij wist dit in zo'n tien jaar tijd om te bouwen tot een winstgevend wijnkasteel.


- Einde persbericht -

Voor meer info: info@tulipe.nl - 0031 6 308 53 622 -





http://www.slurp.nu