Gemeente Heerhugowaard


Onderzoeksrapport rekenkamercommissie Heerhugowaard

Dinsdag 27 oktober 2009 heeft de voorzitter van de rekenkamercommissie het onderzoeksrapport âverkramping verhelpenâ aan de gemeenteraad van Heerhugowaard tijdens de raadsvergadering aangeboden.

De rekenkamercommissie van de gemeenteraad van Heerhugowaard heeft een onderzoek uit laten voeren naar de samenwerking tussen de gemeente Heerhugowaard en de GGD Hollands Noorden. De aanleiding is de fusie van de drie afzonderlijke GGD regioâs tot één GGD Hollands Noorden op 1 april 2007. Deze fusie beoogde een aantal doelen.

De rekenkamercommissie concludeert dat de fundering van de fusie is geslagen maar dat de GGD nog onvoldoende zichtbaar is voor de gemeenteraad. Daarnaast dienen de afspraken tussen GGD en gemeente beter te worden vastgelegd. De huidige cyclus van planning en control zorgt echter voor âverkrampingâ bij GGD en gemeente waardoor sturing door de gemeenteraad bijna onmogelijk is. Ten slotte is (de totstandkoming van) de bijdrage per gemeente een belemmering voor een effectieve samenwerking.

Doel van het onderzoek was om inzichtelijk te krijgen wat de gemeente Heerhugowaard en de gefuseerde GGD van elkaar nodig hebben om de doelen van de fusie te bereiken. Het onderzoek diende tevens om voor alle betrokkenen opnieuw helder te maken wat de beoogde fusiedoelstellingen waren.

De Rekenkamercommissie doet in haar onderzoeksrapport de volgende aanbevelingen:

* Rapporteer over de voortgang van de fusie
* Zorg voor meer transparantie en goed relatiebeheer tussen gemeente en GGD

* Koppel de planning en control cyclus aan de lange termijn
* Werk aan de relatie opdrachtgever â opdrachtnemer
* Neem de financiële hobbel zo snel mogelijk.

Tijdens het onderzoek bleek dat de meerwaarde van het onderzoek tevens gelegen is in
het proces dat de GGD, de gemeente én gemeenteraad gezamenlijk tijdens het onderzoek
hebben doorlopen. De beelden van de GGD, gemeente en gemeenteraad verschillen op bepaalde punten. Het onderzoek heeft die verschillende beelden voor alle betrokkenen in kaart gebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Rekenkamercommissie door bureau B&A en heeft plaatsgevonden in de periode van december 2008 tot juni 2009.


27-10-2009