Rochdale


Laatste flat uit de jaren 70 in Zuidoost wordt vernieuwd

27 oktober 2009
Laatste flat uit de jaren 70 in Zuidoost wordt vernieuwd

Het originele aangezicht van de allerlaatste flat gebouwd in de jaren '70 van de vorige eeuw verdwijnt in Amsterdam Zuidoost. Woningstichting Rochdale start met de voorbereidingen voor de vernieuwing van de flat Kleiburg. Het complex bestaat uit 500 woningen in vier delen. Hiervan wordt één deel afgebroken. De andere drie delen worden grootschalig gerenoveerd en krijgen een volledig nieuwe look.

Herhuisvesting bewoners
Rochdale zorgt voor een andere passende woning voor iedereen die daar recht op heeft. Marion Middelbeek, directeur Rochdale Zuidoost: iedereen die in Zuidoost wil blijven wonen, zullen we passende woonruimte aanbieden. We hebben er in elk geval rekening mee gehouden dat een deel van de bewoners in de buurt wil blijven wonen en in de nieuwbouw langs de Karspeldreef woningen gereserveerd.

Ook Els Verdonk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling is tevreden: ik ben blij dat bewoners, die dat willen in hun eigen buurt kunnen blijven. Dat betekent dat allerlei netwerken in stand blijven. Kinderen kunnen met hun eigen vriendjes blijven spelen en buren uit de flat blijven elkaar ontmoeten.

Het zal ongeveer anderhalf jaar duren voordat alle bewoners zijn verhuisd. Totdat de laatste bewoner verhuist, zal Rochdale zich terdege inspannen om de flat goed bewoonbaar te houden.

Brief
Rochdale heeft alle bewoners van Kleiburg een brief gestuurd waarin de herhuisvesting wordt aangekondigd. Op een aantal informatiebijeenkomsten, die binnenkort worden georganiseerd, wordt alles nog eens mondeling toegelicht. Dat is tevens een moment waar bewoners met hun vragen terecht kunnen. Daarna wordt met elke bewoner een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. Rochdale biedt hulp bij het vinden van een andere woning en bekijkt of de bewoner recht heeft op een verhuiskostenvergoeding.

Make over
In het stadsdeel Amsterdam Zuidoost wordt sinds 1992 gewerkt aan een volledige make-over van de Bijlmermeer. Alleen het Bijlmermuseum herinnert straks nog aan de oude Bijlmerhoogbouw. De afgelopen jaren is de Bijlmermeer volledig van uiterlijk en uitstraling veranderd: vroeger was het gebied vooral bekend vanwege de hoogbouwflats tegenwoordig zie je er vooral veel nieuwe eengezinswoningen. In de buurt van Kleiburg wordt nu het nieuwe winkelcentrum Kameleon gebouwd. Het oude winkelcentrum Kraaiennest blijft tot de opening van het nieuwe winkelcentrum open.


-o-o-