Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T
OBA Live op Radio 5

NIO/NMO
Dinsdag 27 oktober 2009
19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Hatice Kurºun

---
Onze hoofdgast is Bernard Bouwman. In maart van dit jaar nam hij afscheid als correspondent in Turkije, waar hij van 1999 tot 2009 correspondent was voor o.a. NRC Handelsblad en het radio 1 journaal. Tussen God en Atatürk, Turkije achter de Schermen, heet het nieuwste boek van Bernard Bouwman. Hij neemt de lezer mee op een tocht door dit fascinerende land. Op heldere wijze legt hij de problemen en dilemma's bloot waar het moderne Turkije mee worstelt.

Publicist Selma Heleen Lustig bespreekt in de islamitische canon het boek de Bastaard van Istanbul van de Turkse schrijfster Elif ªafak. De zeer gerenommeerde schrijfster heeft in symbolische schrijftaal de moeizame verhouding tussen Armeniërs en Turken beschreven.

Nilgün Yerli weet altijd te verrassen. Ze is scherp, beschouwend, gedreven en een rasvertelster met een grenzeloze verbeeldingskracht. Ze verbleef een paar jaar in haar geboorteland Turkije, maar is nu terug op de Nederlandse podia met haar spiksplinternieuwe programma De adem van Eva.

Tour de Benzakour is een brutale humoristische rubriek van Mohammed Benzakour. Deze luis in de pels zal op eigenzinnige wijze een aantal issues die in de wereld spelen onder de loep nemen.

De minderheden van Turkije blijven een heikel punt vormen in de toetreding tot de EU. In de paneldiscussie komen de mensenrechten en de bescherming van minderheden naar voren. Want doet Turkije wel genoeg om de rechten van minderheden te waarborgen en te verbeteren? Een gesprek hierover met o.a. Judith Zijlstra, die een onderzoek heeft gedaan naar de Azerische minderheid in Turkije.

Live muziek van de Nederlandse Jazz band Stepping Stones. Deze formatie rond de broers Severino is inmiddels geen onbekende meer in de Nederlandse jazzmuziek.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op: www.spirit24.nl