Ingezonden persbericht


UITGELICHT OKTOBER 2009

Democratie: That's me! Hoe gaan wij onze maatschappij vormgeven?

Dinsdag 27 oktober 2009
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 5,-

De maatschappij is de afgelopen decennia flink veranderd. De paarse liberale onbekommerdheid waarmee Nederland het nieuwe millennium was binnengetreden is aan flarden gereten. De opkomst van Wilders bewijst dat een substantieel deel van de bevolking ontevreden is.

Individualisering en zelfbeschikking zijn de mantra's die vooral een jongere generatie van kinds af aan heeft meegekregen. De oudere generatie is van slag geraakt toen bleek dat de maakbaarheid van de samenleving wat lastiger uitvoerbaar is dan wenselijk. Daarnaast voelen grote groepen zich in de steek gelaten door de sociaaldemocratie toen hun buurten en wijken veranderden en zij geen gehoor vonden voor hun klachten die zij hadden als gevolg van deze transformatie.

Een van de meest urgente kwesties van vandaag is dan ook het gebrek aan gedeelde, inspirerende en overkoepelende visies in het publieke domein. Diverse groepen in de samenleving lijken steeds verder uit elkaar te groeien. Hoe winnen we het vertrouwen terug van de burger en hoe gaat de politiek dat vorm geven?

Een nieuwe generatie denkers gaat met elkaar en het publiek in gesprek over de volgende kwesties: Welke waarden zijn met name voor de jongere generatie van belang? Hoe kan het gevoel van burgerschap, sociale solidariteit, civil society, politieke betrokkenheid, gelijkheid en dergelijke worden versterkt? Wie gaat het publieke debat aan met visie en ideologie? Voldoet het huidige parlementair stelsel nog of moet er een nieuw stelsel worden ontwikkeld? Hoe blijven we actief in dit proces?

Het panel bestaat uit onder anderen Lisa Doeland (Felix & Sofie), Maarten Bas Backer (drdirck.com), Anna Chojnacka (1% Club) en Jeroen Dieptemaat (JOVD).

----------
Dit debat wordt georganiseerd door Felix Meritis in het kader van de Week van de Democratie, dat plaatsvindt van 24 oktober t/m 3 november (www.weekvandedemocratie2009.nl). De Week van de Democratie wordt georganiseerd door Forum voor Democratische Ontwikkeling in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Binnenkort...

Dag van de Dialoog 2009: Dialoog Digitaal
donderdag 5 november

We mailen, bellen of internetten mobiel, sms'en, bloggen, podcasten, linken, Googlen en Twitteren. Maar wat voegen deze nieuwe communicatievormen toe aan onze samenleving? Tijdens de zevende Dag van de Dialoog staat deze vraag centraal.

Meer informatie >

----------
Join us at Facebook.

Online partner Felix Meritis: Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl



Ingezonden persbericht