IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Dinsdag 27 oktober 2009
Nederland 2
22.55 - 23.30 uur:

PAUL ROSENMÖLLER EN DE VAL VAN DE MUUR

Op 9 november 1989 valt de Berlijnse muur. Daarmee wordt het einde ingeluid van de scheiding van Europa in het kapitalistische westen en het communistische oostblok. Precies twintig jaar later kijkt Paul Rosenmöller naar de ontwikkelingen in de landen achter het vroegere ijzeren gordijn. Wat is er waar geworden van de toekomstdromen? Heeft het kapitalisme welvaart gebracht en wie betaalt daarvoor de rekening? Wat betekent het om in vrijheid te leven? Rosenmöller gaat op bezoek bij onder anderen Hans-Dietrich Genscher en (nog onder voorbehoud) bij Lech Walesa, Vladimir Poetin en Alexander Loekasjenko, maar ook bij de 'gewone ' burgers die de veranderingen, vaak heftiger dan hun politieke leiders, aan den lijve hebben ondervonden.

Afl. 1. DUITSLAND: MAUER IM KOPF
"Jetzt wächst zusammen was zusammen gehört", zegt voormalig bondskanselier Willy Brandt bij de hereniging van Duitsland. We leggen de treinroute af die honderden Oost-Duitsers twintig jaar geleden maakten in de nacht van 30 september op 1 oktober. Van Praag, waar zo'n tweeduizend Oost-Duitsers hun toevlucht hadden gezocht bij de West-Duitse ambassade via de DDR naar het West-Duitse Hof. Hans-Dietrich Genscher, toenmalig minister van buitenlandse zaken van de Bondsrepubliek, speelde een grote rol bij hun 'bevrijding'. Paul Rosenmöller praat met hem over die roerige tijd. Ook bezoekt hij een Oost-Duits echtpaar dat destijds van Praag naar Hof vluchtte. Dagen lang hadden ze zich niet kunnen wassen, toch vielen wildvreemde West-Duitsers hen huilend van vreugde in de armen. Deze aflevering gaat vooral over de verschillen die er nog zijn tussen oost en west, het heimwee ("In de DDR was heus niet alles slecht") en de keiharde gevolgen van de overschakeling van een communistische planeconomie naar het vrije marktprincipe.

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Vanessa Ramaker, Henriëtte Smit, Eric Velthuis; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; camera: Peter van der Linden; geluid: Geert Poelgeest; samenstelling en regie: Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Bert Visser

Hilversum, augustus 2009