Ingezonden persbericht


Amsterdam, 16 oktober 2009

Unesco-avond in het Filmmuseum
Internationale aandacht voor behoud audiovisueel erfgoed

Ter gelegenheid van de Werelddag voor audiovisueel erfgoed organiseren Unesco Nederland en het Filmmuseum dinsdag 27 oktober een speciaal programma rond honderd jaar oude films. Te zien zijn onder meer vroege documentaires, 'feeërieke' producties in de geest van George Méliès en korte slapstickfilms. De filmvertoningen - met live pianobegeleiding - gaan vergezeld van korte toelichtingen. Unesco - Werelddag voor het audiovisueel erfgoed, 27 oktober vanaf 20.00 in het Filmmuseum (Amsterdam)

Dat we in de 21ste eeuw nog kunnen kijken naar films uit de begintijd van de cinema is niet vanzelfsprekend. Slechts zorgvuldige conservering en restauratie maakt het mogelijk ook nu nog te genieten van het werk van pioniers als bijvoorbeeld de gebroeders Lumière en George Méliès, de slapstickproducties van Mack Sennet of het Pathé-journaal.

Om aandacht te vragen voor het audiovisueel werelderfgoed organiseren Unesco Nederland en het Filmmuseum dinsdag 27 oktober een speciaal programma rond honderd jaar oude films. Op het programma staan onder meer de vroege documentaire Comment se fait le fromage de Hollande (Alfred Machin, 1909), de 'feeërieke' productie Le voyage sur Jupiter (Segundo de Chomón, 1909), de korte slapstickfilm Une partie de tandem (regisseur onbekend, 1909) en de korte Italiaanse stille film Concorso di bellezza fra bambini a Torino (regisseur onbekend 1909). Deze Italiaanse film is voorzien van een nieuw geschreven score van Martin de Ruiter en wordt van 26 oktober tot 2 november dagelijks vertoond. De filmvertoningen gaan vergezeld van korte toelichtingen van Elif Rongen, projectleider Filmcollectie. Wim van Tuyl verzorgt de live pianobegeleiding. Directeur van het Filmmuseum Sandra den Hamer en Yola de Lusenet (Unesco Nederland) openen de avond.