Ingezonden persbericht


LEZING: WAT KAN EEN ARCHITECT?
Betekenis van onderzoek blootgelegd door Birgitte Louise Hansen

GRONINGEN - Het is financieel al niet makkelijk in de crisistijd, maar ook intellectueel is het een uitdagende tijd voor architecten. Ze richten zich meer op het 'onderzoekend ontwerpen', maar wat betekent dit begrip eigenlijk? En heeft dit wel te maken met de economische crisis of is het een resultaat van het informatietijdperk? Onderzoeker Birgitte Louise Hansen van de TU Delft komt dinsdagavond 27 oktober op uitnodiging van architectuurcentrum Platform GRAS naar Groningen om haar visie op het vak te delen.

Kan een ontwerp ook een onderzoek zijn? Hoe verhoudt zo'n onderzoek zich dan tot architectuur, hoe doe je onderzoek en met welke middelen? Of moeten deze onderzoeken toch worden overgelaten aan specifieke bureaus of universiteiten? Tijdens de lezing, die om 20:00 uur begint in de Academie van Bouwkunst aan de Zuiderkuipen in Groningen, worden deze en andere vragen geïnventariseerd. Met als uiteindelijk doel een discussie over architectuur: wat is architectonische kwaliteit? Is die meetbaar, op een wetenschappelijke wijze?

Birgitte Louise Hansen is architect en onderzoeker op het gebied van architectuur in de gezondheidszorg voor de leerstoel Architectonisch Ontwerpen & Interieur aan faculteit Bouwkunst van de Technische Universiteit Delft. De lezing is de laatste in de reeks Minibouma's die Platform GRAS samen met de Academie voor Bouwkunst Groningen organiseert over actuele zaken uit de praktijk van architecten, stedenbouwers, beleidsmakers en ontwikkelaars. Eerder kwam ook sociaal geograaf Ivan Nío naar Groningen.

De Miniboumareeks eindigt later dit jaar officieel met de Boumalezing in november, waarvoor het College van Rijksadviseurs Groningen bezoekt en in gesprek gaat over de ruimtelijke opgave van Nederland.

Datum: dinsdag 27 oktober
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Academie van Bouwkunst, Zuiderkuipen 19, Groningen Toegang: gratis
Informatie: www.platformgras.nl / www.blhansen.eu


- - - - - - - - -

Einde persbericht
Noot voor redacties,