Raad van State


dinsdag 27 oktober 2009
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om een bouwvergunning te verlenen voor gevelreclame en zonneschermen met reclame op de gevel van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Bargelaan in Leiden. Het Juridisch Loket had om de bouwvergunning verzocht. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2009 een eerder beroep van Het Juridisch Loket gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur de weigering beter had moeten motiveren. De rechtbank heeft echter besloten 'de rechtsgevolgen van de bouwvergunning in stand te laten', omdat het gemeentebestuur de weigering naderhand beter gemotiveerd heeft. Het Juridisch Loket bestrijdt dat en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902837/1)
10.30 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Veere om een ontheffing te verlenen voor de uitbreiding van een minicamping aan de Verlengde Dishoekseweg in Koudekerke. Het gaat om een uitbreiding van een boerencamping met tien plaatsen. Het gemeentebestuur heeft de ontheffing geweigerd op grond van gemeentelijk beleid. Daarin staat onder meer dat om in aanmerking te komen voor een ontheffing de agrariër minimaal één hectare grond moet bezitten die aansluit op zijn agrarische grond. Volgens het gemeentebestuur voldoet de agrariër niet aan die eis. De agrariër bestrijdt dat en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Middelburg heeft in mei 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200904331/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Veere om een ontheffing te verlenen voor de uitbreiding van een minicamping aan de Kalfshoekseweg in Oostkapelle. Het gaat om een uitbreiding met tien plaatsen. Het gemeentebestuur heeft de ontheffing geweigerd op grond van gemeentelijk beleid. Daarin staat onder meer dat om in aanmerking te komen voor een ontheffing degene die de ontheffing aanvraagt een reëel agrarisch bedrijf moet exploiteren. Volgens het gemeentebestuur voldoet de eigenaar van de minicamping niet aan die eis. De rechtbank in Middelburg heeft in mei 2009 een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur beter onderzoek had moeten doen naar het bedrijf. De rechtbank heeft echter besloten 'de rechtsgevolgen van de weigering in stand te laten', omdat tijdens de rechtszitting bleek dat het inkomen van de eigenaar slechts voor een klein deel afkomstig is uit agrarische activiteiten. Ook de hoeveelheid werk die verzet wordt voor die agrarische activiteiten is relatief klein. De man is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902263/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan een afvalverwerkingsbedrijf aan de Hoofdstraat in Midwolde. Het bedrijf sorteert, bewerkt en verwerkt bouw- en sloopafval. Ook breekt en zeeft het steenachtige materialen. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend voor een periode van tien jaar. De dorpsvereniging Midwolde/Pasop en een aantal omwonenden vrezen onder meer voor stof- en geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. In de milieuvergunning van het bedrijf is onder meer bepaald dat het bedrijf A-, B- en C-hout moet scheiden. A-hout is onbehandeld hout, B-hout is geverfd, gelakt en gelijmd hout en C-hout is verduurzaamd hout. Een van de omwonenden vindt dat de verschillende soorten hout binnen het bedrijf niet goed worden gescheiden. Het bedrijf zelf komt ook tegen de vergunning in beroep. Die vindt onder meer de geluidsnormen in de vergunning te streng. (zaaknummer 200808723/1)
12.15 uur
wethouders van Middelburg heeft verleend voor het tijdelijk dichtmaken van deuren en ramen in vijf panden aan de Koningstraat in Middelburg. Deze straat ligt in de binnenstad, die beschermd stadsgezicht is. De zitting gaat ook over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor het slopen van het interieur van deze panden. Volgens de 'Belangenvereniging van A tot Z' heeft het gemeentebestuur de bouwvergunning en de sloopvergunning alleen maar verleend om kraken tegen te gaan. Het dichttimmeren van ramen en deuren draagt niet bij aan een prettige omgeving, aldus de vereniging. Verder had het gemeentebestuur volgens haar de vergunningen moeten weigeren, omdat de panden monumenten zouden zijn. De rechtbank in Middelburg heeft in maart 2009 de eerdere beroepen van de vereniging tegen de vergunningen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200902910/1 en 200902911/1)

13.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Uden heeft verleend voor het aanleggen van poelen en het planten van bomen en riet langs een deel van de beek De Leijgraaf. De beek ligt in een beekdal in agrarisch gebied. De werkzaamheden maken deel uit van het natuurontwikkelingsproject Kattenhool. Het gemeentebestuur wil een zogenoemde Ecologische Verbindingszone realiseren. De eigenaar van landbouwgrond in de buurt is bang dat hij in de toekomst rekening moet houden met de flora en fauna die in het gebied zal gaan voorkomen. Verder vreest hij voor vernatting van zijn gronden. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in september 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200807830/1)