KPN NV

Bestendig derde kwartaal 2009

Den Haag, 27-10-09

Resultaten tonen focus op marktaandelen, EBITDA en vrije kasstroom

Hoofdpunten

o EBITDA stijgt 4,4% op jaarbasis
o Vrije kasstroom volgens plan, marktaandelen behouden o Goed op weg voor behalen doelen 2009 en 2010

"De resultaten van KPN in het derde kwartaal laten zien dat onze focus op marktaandelen, EBITDA, en vrije kasstroom vruchten afwerpt. Door stabiele prestaties van de Nederlandse telecomactiviteiten en solide winstgevendheid van Mobile International zijn we er, ondanks het onveranderd moeilijke economische klimaat, voor het derde achtereenvolgende kwartaal in geslaagd om de EBITDA te laten groeien en onze marktaandelen te handhaven. KPN ligt op koers en is goed gefinancierd. Wij zijn vol vertrouwen dat we onze doelstellingen voor
2009 en 2010 zullen halen."
Ad Scheepbouwer, CEO

Samenvatting
De omzet en overige inkomsten van KPN, exclusief verkochte delen van Getronics, daalden in het derde kwartaal met 5,1% tot 3,3 miljard euro. Het grootste deel van de omzetdaling komt voor rekening van Getronics en iBasis. De omzet van de Nederlandse telecomactiviteiten daalde deels door tariefverlagingen opgelegd door de toezichthouders. Deze daling werd deels gecompenseerd door vermindering van arbeidsplaatsen, verdere kostenbesparingen en selectieve prijsverhogingen. De impact van het verslechterde economische klimaat op de resultaten van KPN was in het derde kwartaal vergelijkbaar met de eerste helft van 2009; Getronics en de zakelijke markt van KPN worden geraakt door de crisis, terwijl de impact op de consumentenmarkt gering is. De nettowinst van KPN steeg in het kwartaal met 12% tot 395 miljoen euro, hoofdzakelijk door een sterke daling van de operationele kosten met 13%. De vrije kasstroom is in het derde kwartaal uitgekomen op 827 miljoen euro, 78% hoger dan een jaar eerder. KPN heeft sinds het begin van het jaar het aantal voltijdbanen met 2.152 teruggebracht. Hiermee komt de personeelsreductie in Nederland sinds 2005 uit op 7.352 voltijdbanen.

Consumentenmarkt
Omzet en overige inkomsten van het consumentensegment daalden in het derde kwartaal met 3% tot 1,02 miljard euro, vergeleken met het derde kwartaal van 2008. De EBITDA kwam in het derde kwartaal uit op 265 miljoen euro, 17% hoger dan in het derde kwartaal van 2008. Deze stijging komt niet alleen door een structurele verlaging van de kosten. Ook de gerichte aandacht op het verwerven en behouden van klanten heeft effect. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het aandeel postpaid klanten in het klantenbestand van mobiel. Dat nam ten opzichte van het derde kwartaal van 2008 met ongeveer 500.000, toe tot
47% van de klantenbasis. Omzet uit mobiele data steeg met 25% op kwartaalbasis. Het marktaandeel van KPN in de breedbandmarkt was stabiel op 44%. KPN verwacht verdere groei voor televisie, met een steeds grotere rol voor interactieve televisie. Het koper netwerk van KPN krijgt een upgrade waardoor in het tweede kwartaal van 2010 op grote schaal interactieve tv mogelijk is.

Zakelijke markt
Omzet en overige inkomsten van het segment zakelijke markt kwamen in het derde kwartaal uit op 602 miljoen euro, 5,6% lager dan in het derde kwartaal van 2008. De EBITDA steeg vergeleken met het derde kwartaal van 2008 met 4,3% tot 192 miljoen euro. De EBITDA steeg, ondanks lagere MTA tarieven en roaming opbrengsten, door kostenbesparingen. In het vierde kwartaal van 2009 zal KPN een eerder geplande reorganisatie versneld doorvoeren. Het gaat daarbij om rond de 500 arbeidsplaatsen. De groei van mobiele data, inclusief sms, zette ook in het derde kwartaal door en is nu goed voor ongeveer een derde van de gemiddelde opbrengst per klant. In de zakelijke markt heeft de recessie nog steeds invloed op de resultaten en er zijn nog geen tekenen van herstel. Net als in het tweede kwartaal bleef de orderinstroom achter bij de verwachtingen omdat klanten investeringsbeslissingen uitstellen. Klanten reisden en belden minder, wat een drukkend effect had op de omzet. Marktaandelen bleven echter behouden.

Wholesale en Operations
Omzet en overige inkomsten daalden in het derde kwartaal van 2009 tot
844 miljoen euro, 9,7% lager dan een jaar eerder. De daling komt voor een groot deel door lagere groothandelstarieven, opgelegd door OPTA, en iBasis dat de omzet (in dollars) met 25% zag dalen. Structurele kostenbesparingen leidden ertoe dat de EBITDA minder hard daalde dan de omzet. Met 439 miljoen euro was de EBITDA 7,8% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Getronics (exclusief verkochte onderdelen)
In het derde kwartaal behaalde Getronics een omzet en overige inkomsten van 485 miljoen euro, 9,2% lager dan in het derde kwartaal van 2008, voornamelijk als gevolg van de verslechterde economie. De kostenbesparingen die zijn doorgevoerd sorteerden effect. De EBITDA steeg in het derde kwartaal naar 31 miljoen euro, 63% hoger dan in het derde kwartaal van 2008. De EBITDA-marge steeg naar 6,4%. Getronics ligt op schema om in 2010 het margedoel van 8% te halen. De strategische waarde van de Getronics Workspace Alliance wordt steeds zichtbaarder. Dit internationale samenwerkingsverband sloot in het derde kwartaal een aantal belangrijke contracten af met meerdere multinationals.

Duitsland
De omzet en overige inkomsten in Duitsland daalden in het derde kwartaal met 2,5% tot 819 miljoen euro, vergeleken met het derde kwartaal van 2008. Omzet uit mobiele diensten daalde met 0,4% ten opzichte van het derde kwartaal van 2008. De onderliggende omzettrend, exclusief reguleringseffecten, is wel positief en bedroeg ongeveer 4%. De EBITDA nam in het derde kwartaal toe met 3,3% naar 347 miljoen euro. Het klantenaantal van E-Plus steeg op jaarbasis met 9,9% tot
18,7 miljoen. Op basis van omzet uit diensten heeft E-Plus een geschat marktaandeel van 15,8%.

België
De omzet en overige inkomsten in België stegen in het derde kwartaal met 4,7% naar 200 miljoen euro. De mobiele dienstenomzet van BASE steeg in het kwartaal met 7,7% tot 167 miljoen euro. Het derde kwartaal was het zesde achtereenvolgende kwartaal met groei van de dienstenomzet. De EBITDA steeg in het derde kwartaal met 12% tot 65 miljoen euro. BASE heeft nu 3,6 miljoen klanten en een geschat marktaandeel van meer dan 17% op basis van omzet uit diensten.

Vooruitzichten
KPN ligt goed op koers en is goed gefinancierd. Het derde kwartaal was, gezien de omstandigheden, een goed kwartaal en geeft vertrouwen voor het behalen van de doelen die het heeft gesteld. KPN bevestigt daarom de doelen voor de omzet, EBITDA, vrije kasstroom en dividend voor 2009 en 2010.

Dit persbericht is een korte samenvatting van de Engelse versie die leidend is. Het Engelstalige persbericht is beschikbaar op www.kpn.com/resultaten.htm