TenneT


TenneT: komende jaren circa 3 miljard euro aan investeringen

26-10-2009 De komende jaren investeert TenneT fors in de uitbreiding van het hoogspanningsnet. Voor de realisatie van nieuwe verbindingen en verzwaring van bestaande netwerken wordt de komende vijf tot zeven jaar tenminste voor circa 3 miljard euro geïnvesteerd. Met de investeringen vergroot de elektriciteitstransporteur de leveringszekerheid en zet het noodzakelijke stappen op weg naar een duurzame en concurrerende energievoorziening.

Start aanleg hoogspanningsverbinding in Randstad Met start de aanleg van een nieuwe 380 kV-verbinding tussen Wateringen en Beverwijk begin volgend jaar wordt een begin gemaakt met grootschalige investeringen in het hoogspanningsnet. De totale investering van de nieuwe verbinding door de Randstad bedraagt, in combinatie met netaanpassingen en de bouw van een aantal nieuwe stations, ongeveer 1 miljard euro. Deze verbinding zal naar verwachting in 2013 gereed zijn.

Grootschalige investeringen elders in Nederland Naast de nieuwe verbinding in de Randstad lopen inmiddels ruimtelijke procedures voor drie soortgelijke grote infrastructurele projecten in andere delen van Nederland. Zo bereidt TenneT de komende jaren hoogspanningsverbindingen voor tussen Eemshaven en Diemen en door Zeeland. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe verbindingen naar het buitenland, zoals een vierde verbinding naar Duitsland. Ook wordt op tal van plaatsen in de regio gewerkt aan uitbreidingen. Dit jaar en in 2010 bouwt de elektriciteitstransporteur bijvoorbeeld in het Westland en in Noordoost-Nederlands diverse nieuwe hoogspanningsstations en regionale verbindingen. Hiermee worden onder meer tuinders en windparken op het net aangesloten, die hiermee hun duurzaam opgewekte energie leveren aan afnemers.

Financiering
Alle investeringen zorgen ervoor dat Nederland een energie-infrastructuur houdt die past in de ontwikkeling van de Noordwest Europese energiemarkt. Om de miljardeninvesteringen te financieren zal TenneT een beroep doen op zowel de publieke als op de onderhandse kapitaalmarkt. Aangezien de activa van TenneT een lange termijn karakter hebben, wordt vooral gekeken naar lange-termijn-financieringsmogelijkheden. TenneT verwacht komende periode concrete stappen te zetten met geïnteresseerde partijen.