Moderne minimum-cao voor werknemers woningcorporaties

27/10/2009 07:30

FNV Vakcentrale

Na tien maanden onderhandelen hebben de ruim 30.000 werknemers in de woningcorporaties een nieuwe cao. Dat heeft FNV Woondiensten maandagavond afgesproken met brancheorganisatie Aedes. Belangrijkste winstpunten zijn het individuele loopbaanbudget van 4500 euro en het minimumkarakter van de cao. Voortaan is het toegestaan werknemers betere arbeidsvoorwaarden aan te bieden dan de minimumvoorwaarden die in de cao zijn bepaald. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor meer maatwerk op corporatieniveau, waaronder de mogelijkheid voor werknemers om vier dagen van negen uur te werken. De salarissen stijgen structureel 1,5% per 1 oktober 2009, plus een eenmalige uitkering van 1,25% per 1 november 2009. In 2010 ontvangen werknemers nogmaals 1% structurele loonsverhoging. De verhoging van de pensioenpremie met 2% is in 2009 geheel voor de rekening van werkgevers.

"De vasthoudendheid van werknemers voor een goede cao is met dit resultaat beloond." Zo zegt Charles Verhoef, eerste onderhandelaar namens FNV Woondiensten. Eind september kwamen ruim 500 leden bijeen om over de gestagneerde onderhandelingen te praten. Al sinds eind juni werd er niet meer gepraat tussen bond en werkgevers.

De bonden zijn met name zeer tevreden over de gecreëerde faciliteiten voor loopbaanontwikkeling. Werknemers krijgen beschikking over een individueel loopbaanbudget van 4.500 euro. Bovendien komt er een collectieve voorziening ter waarde van 1.750.000 euro voor de loopbaanontwikkeling van werknemers. Door middel van coachingsgesprekken kunnen werknemers met dit budget continu blijven werken aan hun eigen inzetbaarheid. Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen jaarlijks 28 uur extra roostervrije uren kopen uit hun individueel loopbaanbudget.

De vergoedingen en toeslagen worden met ingang van 1 januari 2010 verhoogd met 2,5%. Verder ontvangen werknemers die hun privé-auto verplicht zakelijk gebruiken een kilometervergoeding van 0,37 euro bruto met een bodembedrag van 25 euro bruto per dag dat de privé-auto ter beschikking is gesteld.





http://www.fnvwoondiensten.nl