Ingezonden persbericht


Persmededeling

Spaanse dermatologen overdenken hun houding m.b.t. zonnebaden

Brussel, 27 oktober 2009 (ESA) - Voor de achtergrond van een gestaag groeiend aantal berichten over vitamine D-gebrek overdenken dermatologen hun houding m.b.t. het zonnebaden. "In landen met strenge voorschriften voor het gebruik van zonnebanken constateren dermatologen nu dat hun aanbeveling voor de mensen, uv-licht absoluut te vermijden, mogelijkerwijs te vergaand is en het risico van vitamine D-gebrek voor de bevolking zou kunnen verhogen," aldus Christina Lorenz, voorzitster van de European Sunlight Association (ESA). Deze conclusie werd kortgeleden getrokken op een persconferentie tijdens het 21ste nationale congres met als thema 'Cosmetische Dermatologie' (XXI Reunión Nacional de Dermatología Cosmética). Het zou erom gaan, zichzelf in verantwoorde omvang bloot te stellen aan uv-licht.

Tijdens de persconferentie onthulde Julián Conejo-Mir, president van de 'Academia Española de Dermatología (Spaanse academie voor dermatologie) dat dermatologen zich m.b.t. hun houding ten opzichte van de belasting met zonlicht in een fase van 'nadenken' bevinden die hij als 'uiterst positief' omschreef, nadat bij grote delen van de bevolking vitamine D-gebrek werd vastgesteld. Het hoofd van de academie voor dermatologie benadrukte de voordelen van vitamine D en zei dat "de enig goede uitwerking van de klimaatverandering is, dat zij ons de kans biedt, meer vitamine D van de zon de zon te krijgen". Hij verklaarde dat vitamine D voor ons immuunsysteem een belangrijke rol speelt en een bron van kankerremmende activiteiten tegen darm-, prostaat- en borstkanker is.

Esteban Parra, professor voor antropologie aan de universiteit van Toronto en expert voor de pigmentatie bij mensen, voegde eraan toe dat deze vitamine auto-immuunziektes bijv. multiple sclerose zou tegenwerken. Om ons lichaam te verzorgen met voldoende vitamine D, aldus professor Parra verder, zou het niet genoeg zijn om gezond te eten; daarnaast zouden wij ook moeten zonnebaden of, in landen waar dit niet mogelijk is, een vervanging hiervoor moeten vinden. Desondanks wees hij erop dat deze beide factoren niet mogen worden misbruikt omdat ze anders schadelijk zouden kunnen zijn.

Samengevat: volgens de conclusies van de dermatologen ligt de sleutel in gematigd zonnebaden, waarbij de juiste balans moet worden gevonden om de vereiste hoeveelheid vitamine D op te nemen, tegelijkertijd echter niet zo veel te zonnebaden dat verbrandingen ontstaan. "Het is niet eenvoudig om deze balans te vinden", bevestigden beiden. Conejo-Mir zei echter dat dermatologen "mogelijkerwijs niet zulke extreme uitspraken zouden moeten bezigen als zij zonnebescherming aanbevelen, omdat vitamine D ook een positieve bijdrage levert in de strijd tegen melanomen.

De XXI Reunión Nacional de Dermatología Cosmética (nationale congres met als thema 'Cosmetische Dermatologie') werd gehouden van 1 t/m 3 oktober 2009 in Logroño, Spanje.

De European Sunlight Association (ESA) is de Europese overkoepelende organisatie van de bruiningsindustrie en vertegenwoordigt 28 nationale bonden en ondernemingen uit 15 lidstaten van de EU, uit Noorwegen, Zwitserland, Rusland en de VS. Ze is gevestigd in België. De ESA ondersteunt een verantwoordelijke uitspraak over gematigd zonnebaden en de bescherming tegen zonnebrand.