Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
77 Vragen van de heer P.Zwanenberg
(ingekomen 15 juni 2009
en antwoorden door het college verzonden op 27 oktober 2009)


Het plan om het Cereol gebouw aan de Kanaalweg te verbouwen zodat het plek biedt aan appartementen, een bibliotheek, en een multifunctionele accommodatie lijkt stil te liggen. Na de brand is er in 2008 onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot restauratie met een positieve uitkomst. Boei (Stichting behoud industrieel erfgoed) en Stadsherstel hadden een plan voor het gebouw gemaakt wat echter door Heijmans/Blauwhoeds blijkt te zijn afgewezen. Voor ons is de voortgang van het project op dit moment onduidelijk, terwijl het gebouw er nu al ongeveer een jaar deerniswekkend bijstaat.


Dat brengt GroenLinks bij de volgende vragen:

1. Wat is, voor zover dat nu is te overzien, de planning voor restauratie en verbouwing van het Cereol gebouw?


Na de brand in de monumentale Cereolfabriek op 29 juni 2008 is er als eerste onderzoek gedaan naar de herstelmogelijkheden van het zwaar beschadigde gebouw. Begin 2009 is daar in de wijk en de media ook over bericht. Er is toen aangegeven dat de gemeente en de VOF gezamenlijk vervolgonderzoek gaan doen. Dat liep enige vertraging op, maar het onderzoek naar de mogelijkheid om het monument te restaureren is inmiddels afgerond. Er is gekeken naar de best mogelijke ruimtelijke invulling van het aangetaste gebouw met een multifunctionele accommodatie in combinatie met woningen.


Dit voorjaar bleek dat het nieuwbouwplan met de vele appartementen rond het monument door de krediet crisis niet te realiseren is. De VOF heeft aan de gemeente gevraagd of het plan in goed overleg met de gemeente herontwikkeld mag worden. De gemeente heeft aangegeven begrip te hebben voor de vraag van de VOF maar heeft de wens uitgesproken zoveel mogelijk kwaliteiten van het huidige plan te willen behouden. Afgesproken is om de eengezinswoningen aan de verlengde Mozartlaan zo snel mogelijk te realiseren.


Op dit moment zijn de gemeente en VOF Blauwhoed met elkaar in overleg om de precieze consequenties van de crisis en de effecten op dit plan in beeld te brengen. In nauw overleg met de toekomstige gebruikers wordt momenteel gewerkt aan het ontwerp van het monument met de multifunctionele accommodatie. De toekomstige gebruikers zijn het Wilde Westen, Bibliotheek, Stichting Open Oog (in Al) en Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente. Zodra meer bekend is, zullen wij u weer informeren. We verwachten hierover dit jaar nog meer duidelijkheid te kunnen geven.

2. Wat is de rol van de gemeente hierin?


De gemeente werkt samen met de VOF om de geconstateerde problemen op te lossen, op dezelfde constructieve wijze als dit ook de afgelopen jaren gebeurd is bij de planvorming.


---- --