Provincie Antwerpen


T² Techno Trailer daagt technici van de toekomst uit

Hypermoderne trailer vol chemie en technologie bezoekt basisscholen


----------
Dinsdag 27 oktober werd in het VTI te Zandhoven het project T² Techno Trailer aan pers en genodigden voorgesteld. Minister van onderwijs Pascal Smet was hierbij aanwezig. Met de Techno Trailer wil de Provincie Antwerpen technisch begaafde jongens en meisjes uit het basisonderwijs op weg zetten naar een positieve keuze voor nijverheidsrichtingen in het technisch en beroepsonderwijs. Het project staat in het teken van het bestrijden van het zogenaamd 'watervaleffect' en tracht bestaande vooroordelen over technisch onderwijs te weerleggen.

De Techno Trailer is een state-of-the-art, twaalf meter lange, trailer met verschillende interactieve opstellingen waarin basisprincipes van chemie en technologie aan bod komen. De Techno Trailer zal de lagere scholen van de provincie Antwerpen bezoeken en voor een heus technologiefeest zorgen. Een groep leerlingen uit de derde graad leeft zich uit aan de opstellingen in de Trailer. Zo maken ze bijvoorbeeld zelf haargel, zitten ze aan het stuur van een productie-eenheid, en programmeren ze een robot. Terzelfdertijd is een andere groep leerlingen aan het werk in de klas met de 'Techno Boxen'. Dit zijn speciaal ontwikkelde koffers die elk een technologisch project bevatten waarmee de leerlingen hun technische vaardigheden leren ontdekken. Nog een andere groep leerlingen bekijkt intussen een speciaal voor het project ingeblikte film die duidelijk maakt dat techniek ook iets voor meisjes is.

Gedeputeerde Inga Verhaert: "Met dit project komen we tegemoet aan de vele maatschappelijk oproepen aan overheden om sturend op te treden als het gaat over de relatie onderwijs-arbeidsmarkt. We zetten een krachtige sensibiliseringscampagne op die bovendien tegemoet komt aan de verhoogde aandacht voor techniek in het basisonderwijs. Met de Techno Trailer bieden we de basisscholen uit onze provincie een totaalconcept aan om in het curriculum van de derde graad voldoende aandacht te besteden aan het ontwikkelingsdoel techniek."

Dit project kwam tot stand in een uniek samenwerkingsverband tussen de Provincie Antwerpen en de sectororganisaties FTMA, Essenscia en Vormelek. Verschillende individuele bedrijven uit de nijverheidssector sponsoren het project, en het RTC Antwerpen speelde een ondersteunende rol.

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van Essenscia vlaanderen, legt uit waarom de chemiesector is meegestapt in het project: "Uit een recente studie van professor Sels van KU Leuven blijkt dat onze sector de komende 5 jaar 10.000 nieuwe jonge talenten zal moeten aantrekken om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen. Onze bedrijven staan dus voor een enorme uitdaging. Door deel te nemen aan de Techno Trailer willen we jongeren laten beleven dat chemie ook 'cool' kan zijn. Hopelijk inspireert het hen om later te kiezen voor een wetenschappelijke of technische opleiding."

Kris Van Eeckhout, manager van FTMA, vult aan: "Als opleidings- en tewerkstellingsfonds van de metaalverwerkende nijverheid waren wij al snel overtuigd van de kracht dat van een project als Techno Trailer kan uitgaan. De beeldvorming rond wetenschap en techniek begint immers op zeer jonge leeftijd. Door met de indrukwekkende T² Trailer scholen te bezoeken, zullen er ongetwijfeld technisch begaafde jongens en meisjes over de streep getrokken worden om voor technische richtingen te kiezen."

Ook voor Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek, is dit soort projecten erg belangrijk. "Vormelek vindt dat jongeren vooral een correcte en gemotiveerde studiekeuze moeten kunnen maken. Net als in ons eigen project Stroom-Opwaarts, streven we er steeds naar om jongeren juist te informeren en niet te lokken met geromantiseerde voorstellingen. Techno Trailer streeft naar een brede kennismaking met techniek en technische studiemogelijkheden en draagt dus sterk bij tot een gemotiveerde keuze op basis van persoonlijke interesses. Daarom stapt ook Stroom-Opwaarts graag mee in dit project."