Zorgnet Vlaanderen wil lagere patiëntenfactuur

27/10/2009 13:07

Zorgnet Vlaanderen

Uit een studie van het Riziv blijkt dat in de drie regio's de gezondheidskosten voor de overheid gelijklopend zijn. Maar wat betaalt de patiënt? Nog steeds te veel, stelt Zorgnet Vlaanderen. Druk daarom de kosten door de medische supplementen op tweepersoonskamers in ziekenhuizen af te schaffen en zorg voor een efficiënt gezondheidssysteem.

Gisteren bracht het Riziv een studie uit waaruit bleek dat de gezondheidskosten voor de overheid gelijklopend zijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Maar hoe zit het met de kosten ten laste van de patiënt, vraagt Zorgnet Vlaanderen zich af. De organisatie wil een halt toeroepen aan de steeds stijgende bijdrage uit eigen zak van de patiënt. Sinds 2001 nam die immers toe met 42%.

Opvallend is dat patiënten in sommige streken een pak meer betalen dan elders. Bijvoorbeeld in bepaalde Antwerpse of Brusselse ziekenhuizen liggen voor dezelfde aandoening de honorariumsupplementen op tweepersoonskamers twee tot drie keer zo hoog dan in bepaalde Luikse of Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen. Bovendien draagt het recente overheidsinitiatief om kamersupplementen op tweepersoonskamers af te schaffen het risico doorgerekend te worden aan de patiënt via honorariumsupplementen. Om de zorg voor patiënten in een tweepersoonskamer betaalbaar te houden, pleit Zorgnet Vlaanderen voor een totaalverbod op honorariumsupplementen bij tweepersoonskamers.

Wensen we ook morgen een zuinig, efficiënt en kwalitatief zorgaanbod te garanderen, dan volstaan dergelijke geïsoleerde maatregelen echter niet. Zorgnet Vlaanderen herinnert aan de groeiende kosten voor de gezondheidszorg voor de overheid en voor de patiënt. Dat valt deels te wijten aan de warrige bevoegdheidsverdeling in ons land, maar ook aan het niet-optimaal inzetten van de beschikbare middelen (zoals het overdadig gebruik van medische beeldvorming of de dubbele uitvoering van dezelfde labotests voor dezelfde patiënt).

Willen we de kost voor de overheid en voor de patiënt blijven beheersen? Realiseer dan eindelijk geïntegreerde gezondheidszorg op niveau van de gemeenschappen en bouw een nieuw, solidair en transparant financieringssysteem uit.

Lees ook onze tweetalige brochure 'Solidaire gezondheidszorg' (http://www.zorgnetvlaanderen.be/publicatie/Documents/Andere/communautarisering%20brochure%20nl.pdf).

Contact:

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder, 0475 38 82 33

Frederik Coussee, stafmedewerker, 0478 968 685

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel