Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 27 oktober 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Reactie op toedeling indicatief bodembudget via Decentralisatie Uitkering Bodem aan de provincie Overijssel. (GM-beslissing d.d. 14-10-2009)
Kenmerk: 2009/0145989

GS besluiten het Ministerie van VROM per brief te verzoeken, een reeds mondeling door het ministerie gedane toezegging, inhoudende dat een bedrag van 12 miljoen eurobodembudget voor de periode 2010-2014 via de voorjaarscirculaire 2010 van het provincie- en gemeentefonds alsnog beschikbaar komt, schriftelijk te bevestigen.

Onderwerp: Saneringsregeling asbestwegen 3e fase. Brief minister Cramer. (GM-beslissing d.d. 14-10-2009) Kenmerk: 2009/0154919

Gedeputeerde Staten stemmen in met een brief aan de minister van VROM en Milieubeheer waarin zij hun bezorgdheid uitspreken over de ontwikkeling dat niet alle aanmeldingen voor de Saneringsregeling asbestwegen 3e fase voor de sluitingstermijn van 1 september 2009 zijn omgezet in aanvragen. Daarmee bestaat het risico dat niet alle meldingen voor een sanering in aanmerking komen. Dit vinden Gedeputeerde Staten een zorgelijke ontwikkeling. Gedeputeerde Staten verzoeken de minister te bezien of er mogelijkheden zijn tot verruiming van de termijn voor het omzetten van meldingen in aanvragen.

Onderwerp: Verzending uitgave "Ongezouten mag" in het kader van het Actieprogramma Cultuur en Economie 2006-2008 (GM-beslissing d.d. 16-10-2009)
Kenmerk: 2009/0159232

De uitgave "Ongezouten" bevat een verslag van activiteiten van de vier projecten in Deventer, Hengelo, Zwolle en Enschede, die in het kader van het Actieprogramma Cultuur en Economie 2006-2008 zijn (mede)gesubsidieerd. Omdat de uitgave een goede weergave is van wat het actieprogramma heeft opgeleverd en welke kansen het biedt, hebben Gedeputeerde Staten besloten deze uitgave naar Provinciale Staten te versturen.

Onderwerp: N 334 provinciale weg Zwartsluis ­ Steenwijk. Aanbrengen van bermverharding. (GM-beslissing d.d. 26-10-2009) Kenmerk: 2009/0148212

GS hebben aan de heer E. Boer te Giethoorn in november 2008 ontheffing verleend voor het aanbrengen van een bermverharding middels grasbetontegels in de tussenberm van de N 334. Tevens moest hij de in december 2006 illegaal aangelegde parkeerstrook verwijderen. GS schrijven de heer Boer aan de werken conform de voorschriften binnen een maand alsnog te realiseren.

Onderwerp: Verlening subsidie (GM-beslissing d.d. 26-10-2009) Kenmerk: 2009/0145015

Gedeputeerde Staten besluiten subsidie te verlenen voor een drietal projecten die bijdragen aan de versterking van de leefbaarheid op het Overijsselse platteland:
- eerste fase project Zorgzaam in de Toekomst, uitgevoerd door Variya en Stimuland. Door middel van dit project wordt getracht de vraag naar en het aanbod van zorg op het Overijsselse platteland beter op elkaar te laten aansluiten. Subsidiebedrag: ¤ 23.485,-- ;
- eerste fase project Thuistechnologie toegankelijk op 't Overijssels platteland, uitgevoerd door Usus. Doel is thuistechnologie beter beschikbaar te krijgen op het platteland, zodat meer ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, ook in kernen waar weinig of geen voorzieningen zijn. Subsidiebedrag: ¤ 77.675,--;
- project Hellendoorn in Actie, vervolg: de lerende gemeenschap. Het project wordt uitgevoerd door de gemeente Hellendoorn en richt zich op een toename van maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven, waardoor nieuwe initiatieven ontstaan om de leefbaarheid in dorpen en buurten te verbeteren. Subsidiebedrag ¤ 88.320,--.

Onderwerp: Bijdrage pMJP pilot Tubbergen
(GM-beslissing d.d. 26-10-2009)
Kenmerk: 2009/0147118

De provincie en de gemeente Tubbergen hebben het initiatief genomen om een pilot te starten waarin de samenwerkende gebiedspartners, gemeente, provincie en waterschap Regge en Dinkel, ervaringen op kunnen doen met de overdracht van bestuurlijk trekkerschap van (integrale) projecten aan de gemeente. GS hebben daarvoor ¤ 91.250,- beschikbaar gesteld aan de gemeente Tubbergen.

Onderwerp: Ruimte voor de Rivier: voorkeursvariantkeuze en agenda gebiedsontwikkeling project Veessen-Wapenveld. (GM-beslissing d.d. 26-10-2009)
Kenmerk: 2009/0150066

Gedeputeerde Staten stemmen in met de hoofdlijnen van het door de provincie Gelderland ontwikkelde voorkeursalternatief Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en vragen bij de uitvoering van de hoogwatergeul respectievelijk in de agenda voor de gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld aandacht voor:
- de afstemming van de uitwerking van het inlaatpunt hoogwatergeul met de herinrichting uiterwaarden Olst-Fortmond;
- de ontsluiting van het gebied tussen IJssel en hoogwatergeul vooral in tijden van extreem hoogwater;
- een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van het grondstromenplan;
- de mogelijkheid van participatie in het gebiedsproces van bewoners van het in Overijssel gelegen gebied Marle en omstreken; het bij de uitwerking van de plannen rekening houden met het ontwikkelings-perspectief voor het gebied Marle en omstreken zoals weergegeven in de Omgevingsvisie Overijssel met bijzondere aandacht voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit.

Onderwerp: Verslag inspectiebezoek gemeentearchief Borne (GM-beslissing d.d. 26-10-2009)
Kenmerk: 2009/0150050

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief Borne. Zij constateren dat de archiefzorg in goede handen is, maar vragen wel aandacht voor het inlopen van enige achterstand in archiefbewerking. Daarnaast zijn enkele aandachtspunten geformuleerd inzake de inrichting van de archiefbewaarplaats resp. archiefruimte en de totstandkoming van een calamiteitenplan voor het archief.

Onderwerp: Beslissing op bezwaar Stichting van Katoen te Goor. Afwijzing subsidieverzoek. A09-065 (GM-beslissing d.d. 26-10-2009) Kenmerk: 2009/0156489

Stichting van Katoen heeft een aanvraag ingediend voor subsidie vrijwilligers 2009. Het verzoek is afgewezen, omdat het te laat werd ingediend en voorts, omdat de opgegeven kostenposten niet subsidiabel zouden zijn. De heroverweging geeft geen aanleiding om dat besluit te herzien en GS verklaren het bezwaarschrift ongegrond.

Onderwerp:
Kenmerk: 2009/0161564

GS stemmen in met de verkoop van het voormalige steunpunt Sint Isidorushoeve, Beckummerweg 17 te Haaksbergen. De opbrengst wordt gestort in de voorziening voor de bodemsanering en verkoop van provinciale vastgoedobjecten. (GM-beslissing d.d. 26-10-2009)

Onderwerp: Zienswijze ontwerpbestemmingsplan "Buurse", gemeente Haaksbergen Kenmerk: 2009/0149954

De gemeente Haaksbergen heeft het ontwerp-bestemmingsplan Buurse met ingang van 16 september ter visie gelegd. Het ter visie gelegde plan voorziet in de woonuitbreiding van de kern Buurse met 45 woningen op een waardevolle es. GS hebben besloten hun zienswijze over dit bestemmingsplan kenbaar te maken omdat het bestemmingsplan niet strookt met de Omgevingsvisie en verordening. De gemeente:
· zal duidelijk moeten maken dat de bestaande bouwmogelijkheden in de bebouwde kom van de gemeente optimaal zijn benut en dat vanwege gebrek van deze bouwmogelijkheden moet worden omgezien naar een nieuwe uitbreidingslocatie; · zal moeten zorgen voor een actuele gemeentelijke woonvisie die is afgestemd met de buurgemeenten en waarover de gemeente overeenstemming heeft bereikt met de provincie zal moeten aantonen dat vanwege zwaarwegende sociaaleconomische en of maatschappelijke redenen in dit geval tot woonbebouwing op deze waardevolle es moet worden overgegaan

Onderwerp: Beantwoording vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde betreffende de Structuurvisie Vletgaarsmaten 2, fase C van de gemeente Rijssen-Holten Kenmerk: 2009/0153309

De heer J. Rouwet heeft namens de statenfractie van de SP vragen gesteld over de Structuurvisie Vletgaarsmaten 2, fase C, van de gemeente Rijssen-Holten. Gedeputeerde Staten antwoorden hierop dat de uitkomst van gemeentelijk onderzoek is dat er nog een aanzienlijke aanvullende behoefte is voor de periode 2008 ­ 2020 bovenop de beschikbare voorraad. De ruimtewinst die met herstructurering kan worden behaald, is in de behoefteraming verdisconteerd, evenals de benutting van leegstaande bedrijfsruimten. Nieuwe terreinen kunnen nodig zijn als "schuifruimte", dat wil zeggen dat er de mogelijkheid is om bestaande bedrijven uit te plaatsen om daarmee de herstructurering op gang te kunnen brengen. De structuurvisie, die zich beperkt tot een uitbreiding van Vletgaarsmaten met 11 ha netto, is vooral met spoed in procedure gebracht om het voorkeursrecht te bestendigen. In samenhang daarmee is de structuurvisie niet aangeboden voor het vooroverleg, reden waarom er ook geen formele overlegreactie is gegeven. De gemeente is op de hoogte van de onderbouwing die de provincie vraagt in de eventuele vervolgfase van een bestemmingsplan. GS zien daarom geen reden om op dit moment uit eigen beweging op de visie te reageren en geven er de voorkeur aan om in overleg te treden met de gemeente over een integrale structuurvisie waarin de behoefteramingen, de wijze van toepassing van de SER-ladder en de beschikbare en gewenste bedrijventerreinenlocaties op het niveau van de gehele gemeente en afgestemd met buurgemeenten in beeld komen. Zoals de gemeente in het raadsvoorstel aangeeft, kan de provincie zonodig in het stadium van de bestemmingsplanprocedure interveniëren.

Onderwerp: Voortgangsbrief aan PS inzake uitvoeringsprogramma bestuursakkoord rijk-provincies Kenmerk: 2009/0153805

GS hebben besloten Provinciale Staten te informeren over de voortgang van het uitvoeringsprogramma bestuursakkoord rijk-provincies bij de begrotingsbehandeling in november. In het bestuursakkoord staan duidelijke afspraken over bestuurlijke en financiële verhoudingen, over investeringen, over decentralisatie van taken en overheveling van middelen, over vermindering van administratieve lasten en deregulering. De afspraken met het rijk komen nu onder druk te staan door gewijzigde omstandigheden als gevolg van de financiële en economische crisis. Hierdoor wordt urgentie gecreëerd voor provincies om zich te concentreren op de kerntaken.

Onderwerp: Masterplan Ruimte voor de Vecht
Kenmerk: 2009/0149569

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het visiedeel van het Masterplan Ruimte voor de Vecht en leggen deze ter vaststelling voor aan Provinciale Staten. Behandeling in de Staten is voorzien voor 18 november 2009. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Ten slotte is kennis genomen van het beeldmanifest.

Het programma Ruimte voor de Vecht is in 2007 in het coalitieakkoord "&Overijssel" opgenomen als integrale gebiedsontwikkeling voor het Vechtdal, met als uitgangspunt de waterveiligheid van de rivier de Vecht. In het najaar van 2008 is het Startdocument voor het Masterplan Ruimte voor de Vecht vastgesteld door Provinciale Staten.

De Vecht terugbrengen als de levensader van het Vechtdal: veilig, halfnatuurlijk, beleefbaar en als duurzame economische drager van het gebied. Dat is de kern van het Masterplan Ruimte voor de Vecht. De elf partners van de Vitale Coalitie Ruimte voor de Vecht presenteren het Masterplan als gezamenlijke ambitie voor de toekomst van de Vecht en het Vechtdal tot 2050. Bij het opstellen van deze visie is rekening gehouden met de opmerkingen van de bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers in het gebied tijdens een serie informatiebijeenkomsten, afgelopen voorjaar.

Onderwerp: Convenant III sanering en onderzoek asbestlocaties Hof van Twente. Kenmerk: 2009/0142936

De provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente hebben een derde convenant gesloten over de uitvoering van met asbest verontreinigde saneringslocaties in de Hof van Twente. Ingevolge dit convenant zullen door de gemeente in de programmaperiode saneringen worden uitgevoerd van zes ernstig met asbest verontreinigde locaties en zal de gemeente op twee locaties een nader bodemonderzoek naar asbestverontreiniging verrichten. Het convenant vormt een aanvulling op eerdere afspraken tussen gemeente en provincie over de sanering van 13 locaties en nader onderzoek op 11 locaties in de gemeente Hof van Twente. In het convenant zijn de onderlinge taken en bevoegdheden van provincie en gemeente geregeld en is een financiële verdeelsleutel opgenomen om ten behoeve van het bereiken van gewenste milieudoelstellingen noodzakelijk uit te voeren bodemsaneringen van asbestverontreinigingen te realiseren. De provincie draagt aan de uitvoering van de bodemsaneringen 80% bij aan totaal te financieren kosten tot een maximum van ¤ 604.300,-- en aan de onderzoekskosten eveneens 80% tot een maximum van ¤º234.760,--. De overige 20% worden gefinancierd door de gemeente Hof van Twente.

Onderwerp: Europese aanbesteding Dynamische Reisinformatie Kenmerk: 2009/0141866

Reizigerstevredenheid in het openbaar vervoer is voor de provincie Overijssel een zeer belangrijke graadmeter. Uit de klantenbarometer blijkt dat vooral de informatie over vertrek van bussen een belangrijk verbeterpunt is. Daarom gaan wij het openbaar busvervoer in West-Overijssel verder versterken door het plaatsen van dynamische reisinformatie. Een groot aantal haltes zal voorzien worden van panelen waarop actuele vertrektijd van de eerstvolgende bussen getoond wordt. Hierbij wordt gestart met het plaatsen van 200 displays. Dit aantal zal later uitgebreid worden. Oplevering zal plaatsvinden in 2010.

Onderwerp: NaNOV. Deventer. verzoek tot voorbereiding van de schermen Rivierenwijk en Dortstraat Kenmerk: 2009/0163114

Gedeputeerde Staten hebben ProRail verzocht om de realisatie van een tweetal NaNOV-geluidschermen in de gemeente Deventer (Dortstraat en Rivierenwijk) voor te bereiden

Onderwerp: Toetsing calamiteitenplan Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Kenmerk: 2009/0152429

Gedeputeerde Staten hebben, conform de Waterstaatswet 1900, het calamiteitenplan van Rijkswaterstaat Oost-Nederland getoetst. Het calamiteitenplan biedt een kader voor het optreden bij calamiteiten in het algemeen en biedt een structuur voor het optreden van de calamiteitenorganisatie in geval van calamiteiten en of ernstige incidenten. De toetsing is uitgevoerd door de provincies Gelderland, Utrecht, Overijssel en Zuid-Holland. Provincie Gelderland is het aanspreekpunt en zal namens de provincies de toetsingsbrief versturen. Gedeputeerde Staten stemmen in met het gezamenlijke verslag van bevindingen en de toetsingsbrief, waarin Rijkswaterstaat Oost-Nederland op de hoogte wordt gesteld dat het calamiteitenplan voldoet aan de vereisten.

Onderwerp: Statenvoorstel: Wijziging Omgevingsverordening Overijssel 2009: aanpassing aan de Waterwet. Kenmerk: 2009/0161041

Gedeputeerde Staten hebben het Statenvoorstel tot wijziging van de Omgevingsverordening Overijssel 2009 vastgesteld en aan Provinciale Staten ter besluitvorming aangeboden. Het voorstel bevat diverse wijzigingen van paragraaf 4.6 (grondwateronttrekkingen en infiltraties) die voortvloeien uit de Invoeringswet Waterwet en de bij de Waterwet behorende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en ministeriële regeling. Ten einde strijdigheid met hogere regelgeving te voorkomen moet de Omgevingsverordening hieraan worden aangepast. Tevens is aan deze paragraaf een bepaling omtrent de vrijstelling van vergunningplicht van kleinere bodem energiesystemen toegevoegd.

Onderwerp: N 343 provinciale weg Oldenzaal ­ Slagharen; rotonde Graven Es, overeenkomst eigendom, beheer en onderhoud met gemeente Oldenzaal. Kenmerk: 2009/0129403

GS gaan akkoord met het voorstel om het eigendom, beheer en onderhoud van de rotonde "Graven-Es", in de N 343 provinciale weg Oldenzaal ­ Slagharen nabij km 2.4, vast te leggen in een overeenkomst met de gemeente Oldenzaal. De gemeente draagt hiervoor een perceel grond over aan de provincie en de provincie verzorgt het beheer en onderhoud van de rotonde. De gemeente betaalt voor het toekomstige beheer en onderhoud een afkoopsom aan de provincie.

Onderwerp: Europese programma's, hercontrole op Doelstelling 2-programma 2000-2006 en beschikkingen Operationeel Programma 2007-2013 regio Oost-Nederland Kenmerk: 2009/0157859

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 (GO-Oost-Nederland) gerealiseerd. Dit programma wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat. Binnen dit programma wordt aan 2 projecten bijdragen beschikbaar gesteld: · SCOOP. Dit is een project van BMA Ergonomics BV in samenwerking met Salland Electronics BV (beide gevestigd in Zwolle) en de Windesheim Hogeschool. Gezamenlijk ontwikkelen ze een ergonomische stoel · Triple Green Data Centre. Het consortium Unica, Compello en Green Data Systems zijn voornemens om een experimenteel "Triple Green Data Centre" (TGDC) ­ het groenste van Europa ­ in Steenwijkerland te bouwen. Doel van het TGDC-programma is realisatie van een duurzaam modulair opschaalbaar prototype datacentrum.

Voor deze projecten wordt een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar gesteld van in totaal maximaal ¤ 2.543.257 een bijdrage vanuit het Ministerie van Economische Zaken van maximaal ¤ 1.271.629 en een provinciale bijdrage van in totaal maximaal ¤ 2.271.629