Ingezonden persbericht

Internationaal Joods Muziekfestival Amsterdam brengt vele primeurs

Afgelopen weekend (23 t/m 25 oktober) klonk joodse muziek uit alle windstreken en voor alle leeftijden voor de eerste keer in de zalen van het Conservatorium van Amsterdam. De winnaars van het Internationaal Jewish Music Competition van 2008 zijn teruggehaald naar Amsterdam om het publiek uitgebreid te laten genieten van hun muziek door middel van een tiental concerten en workshops. Varianten van klezmer en Balkanmuziek, hiphop en reggae, het Jiddisje lied, close-harmony en zelfs klassieke muziek kwamen voorbij.

Hoewel er dit jaar geen concours werd gehouden, zijn er toch een aantal prijzen uitgereikt. Op het open podium, waar ensembles uit heel Nederland de kans kregen tien minuten op te treden, heeft de zeer verrassende en ontroerende vertolking van 'Amsterdam huilt' het duo NIHZ (Niet In Het Zwart), bestaande uit Bobby Rootveld en Sanne van Elst, een speciale aanmoedigingsprijs opgeleverd. Voor zijn bijdragen aan het joodse muzikale leven en het behoud van joods-muzikale erfgoed gedurende meer dan zestig jaar kreeg prof. dr Hans Bloemendal, vele decennia voorzanger bij de Amsterdamse Jacob Obrechtsynagoge, een oeuvreprijs uitgereikt door burgemeester Job Cohen.

10.00 uur op zondagochtend was niet te vroeg voor de liefhebbers - en veelal vertolkers - van het Jiddisje lied om zich samen met Hilda Bronstein, winnares van de Mira Rafalowiczprijs voor het beste Jiddisje lied, te verdiepen in de fijnere kneepjes van deze muzikale discipline. Dat beeld bleef onveranderd tijdens de rest van de workshops van Sefardisch ensemble Shira U'tfila (winnaar van de RASA-Award, beste wereldmuziekensemble), van de kids popband Mama Doni (winnaar van de Simcha Prijs, vreugde door muziek) en van het a cappella dameskwartet Vocolot (finalist en publieksfavoriet).

In vrijwel alle optredens kwam 'Ale Brider', het lied dat in 2008 door de festivalorganisatie werd opgedragen als verplicht nummer, weer terug. Een van de spannendste vertolkingen werd verzorgd door het Orion Ensemble, dat daarmee ook de Ale Brider Prijs had gewonnen.

Op zaterdagmiddag was tijd ingeruimd voor de presentatie van Mayn Umru, de nieuwe CD van het Nederlandse klezmergezelschap Mazzeltov en Rolinha Kross. Tijdens het korte optreden van de groep werd de CD aangeboden aan Willy Brill, een van de belangrijkste vertaalsters van het Jiddisj die Nederland kent.

Op zaterdagavond kreeg het karakter van het festival een extra accent in een ceremonie die Joden overal ter wereld houden aan het eind van de sjabbat. De Amerikaanse rabbijn Shefa Gold heeft haar eigen liederen ingezet om samen met deelnemers, medewerkers, organisatoren en bezoekers de sjabbat af te sluiten.

Zondagmiddag was er ruimte voor een uitgebreide cultuurmarkt en een jamsessie van She'Koyokh, dat 's avonds een spetterend slotconcert leverde. Op andere momenten tijdens het weekend waren er in de foyer van het conservatorium optredens van de koren Shir Balev, Toch, Mokum Alef, en Hejmisj Zajn. Meer dan duizend bezoekers kunnen terugkijken op een feestelijk en zeer geslaagd festival.

----------------------
Noot voor de redactie /