Winnaars Legrand ontwerpwedstrijd bekend


BOXTEL, 20091027 -- Op donderdag 15 oktober heeft Legrand Nederland de winnaars bekendgemaakt van de ontwerpwedstrijd die uitgeschreven is in het kader van de beurs Elektrotechniek. De prijs van de vakjury, een bedrag van ¤ 750,-, is gewonnen door Jeroen van den Ban met lamp niek. Onne Sypkens heeft met zijn Suspended lamp de publieksprijs in de wacht gesleept. Legrand Nederland heeft met de ontwerpwedstrijd jonge studenten van de richting Industriële Vormgeving richting productontwerp de kans gegeven om op originele wijze haar kabeldraagsystemen te hergebruiken in het ontwerp van een functioneel voorwerp of meubel.

In het voorjaar heeft Legrand de wedstrijd uitgeschreven onder de studenten om in het kader van het thema `hergebruik' een ontwerp te maken van de verschillende materialen van Legrand, zoals metalen kabelgoten of kabelladders. In het ontwerp moest minstens 50% van dit materiaal terugkomen en het ontwerp moest tevens een (eenvoudige) elektrotechnische component bevatten. Tijdens de beurs Elektrotechniek van 28 september t/m 2 oktober jl. werden de drie genomineerde ontwerpers in de gelegenheid gesteld om zich te presenteren aan de elektrotechnische markt. Legrand heeft de ontwerpwedstrijd uitgeschreven omdat het bedrijf graag in contact wil komen met een nieuwe lichting industrieel ontwerpers en de wedstrijd ook past bij het mondiale karakter van het bedrijf.

Publieksprijs
Naast de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van Legrand en VNU Exhibitions, heeft ook het publiek een stem kunnen uitbrengen op de gepresenteerde ontwerpen. In totaal zijn gedurende de vijf beursdagen ruim 1900 stemmen uitgebracht. De Suspended lamp van Onne Sypkens, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, heeft met ruim vijftig procent van de stemmen overtuigend de publieksprijs in de wacht gesleept. Deze lamp is gemaakt van rvs-kabelgoot, inclusief bijbehorende deksels, stijgstukken, snelkoppelplaten, klemmen en eindschotten. De kabelgoten zijn omgekeerd aan elkaar vastgemaakt en aan draden opgehangen aan het plafond. De prijs bestaat uit een bedrag van ¤ 500,-.

Hoofdprijs
De winnende lamp niek. van Jeroen van den Ban, student Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam, is door de jury beoordeeld als een slim, compleet en stijlvol ontwerp die past in elk interieur. Het is een functioneel ontwerp met potentie om deze op grotere schaal in de markt te zetten. Lamp niek. is gemaakt van P31 rvs kabelgoot en afgewerkt met geschaafd merbeau hout. De kabelgoot heeft voor de lamp verschillende bewerkingen ondergaan.

Legrand Nederland
Legrand Nederland in Boxtel is onderdeel van de wereldwijd opererende Legrand Group. Met een omzet van meer dan 4 miljard euro en vestigingen in meer dan 60 landen behoort Legrand tot de wereldmarktleider op het gebied van laagspanningsinstallaties en datanetwerken. In Nederland bedient Legrand de markt van de woning- en utiliteitsbouw, machine- en paneelbouwers en industrie met haar vijf A-merken Van Geel, Legrand, Cablofil, Planet Wattohm en BTicino. Of het nu gaat om schakel- en verdeelinrichtingen, datanetwerken, kabeldraagsystemen of schakelmateriaal; de systemen van Legrand zijn optimaal op elkaar afgestemd en kunnen daardoor eenvoudig, veilig en snel worden gemonteerd.

Fotobijschrift:
1. Lamp niek., winnaar van de prijs van de vakjury.
2. De kabelgoten zijn in de Suspended lamp nog goed zichtbaar.





Ingezonden persbericht