Bio Base Europe trainingscentrum opent in 2011


Uniek training- en onderwijscentrum completeert de tweede fase van het meest toonaangevende kenniscentrum voor duurzame, biogebaseerde industrie in Europa

GENT, 20091027 -- Bio Base Europe, het in april 2009 opgestarte gezamenlijke project van Biopark Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley, laat weten dat het nieuwe trainingscentrum voor biogebaseerde industrie op schema ligt om begin 2011 geopend te worden. Dit initiatief van Bio Base Europe is het eerste in zijn soort en omvat zowel een proeffabriek als een trainingscentrum, speciaal opgezet voor de biogebaseerde industrie. Daarnaast wil het project een stimulans zijn voor de versnelde ontwikkeling van een duurzame, op biogrondstoffen gebaseerde economie in Europa.

Bio Base Europe is het grootste door Interreg gesteunde project langs de Nederlands-Belgische grens en moet de regio te positioneren als de belangrijkste bio-economische toegangspoort naar het Europese continent.

Het Bio Base Europe trainingscentrum vertegenwoordigt een investering van acht miljoen euro. Het centrum geeft onderdak aan verschillende faciliteiten voor het onderwijs en de training van procesoperators, en wil Europa's toonaangevende kenniscentrum worden voor de biogebaseerde industrie. Daarnaast vormt de promotie en het uitdragen van de kennis over de biogebaseerde technologie aan het publiek een belangrijk zwaartepunt.

Het nieuwe trainingscentrum komt in Terneuzen en wordt gezamenlijk gefinancierd door Interreg IV (het interregionale steunfonds van de Europese Unie), de Vlaamse deelregering, de Nederlandse overheid en de gemeente Terneuzen. In lijn met de nadruk op duurzaamheid wordt het gebouw geheel zelfvoorziend qua energie door middel van een windturbine en zonnepanelen.

Peter van den Kieboom, Project Manager van het Bio Base Europe trainingscentrum: "Volgens ons is dit een absolute primeur, nergens ter wereld hebben we een vergelijkbaar project gevonden dat overeenkomt dit trainingscentrum. De ontwikkeling van een duurzame, biogebaseerde economie is van vitaal belang voor de welvaart in Europa op de langere termijn.
Ons doel is dit te ondersteunen door het `centre of excellence' te zijn voor training, onderwijs, kennisuitwisseling en ervaring voor de Europese biogebaseerde industrie."

Training en onderwijs behoren tot de belangrijkste functies van het nieuwe centrum. Het plan is zowel standaardcursussen als klantspecifieke trainingen te geven in het Engels, Frans, Duits en Nederlands. De cursussen worden zo ontwikkeld dat ze een aanvulling vormen op opleidingen in scholen en ROC's; meer uitgediept en met een specifieke focus op het oplossen van het huidige tekort aan gekwalificeerde procesoperators en technische onderhoudsspecialisten in de biogebaseerde industrie.

Deelnemers aan de cursussen zijn mensen die al in de biogebaseerde industrie werken, studenten uit de regio die zich naast hun opleiding verder willen specialiseren in een biorichting, evenals opleiders en docenten uit het voortgezet en technisch beroepsonderwijs. De faciliteiten van het gebouw omvatten een uitgebreid pakket aan testapparatuur en machines voor de productie van biobrandstoffen en duurzame energie, zoals biodiesel, bio-ethanol, biogas, windturbines, zonnecellen en warmtewisselaars waarmee de studenten en cursisten uitgebreid kunnen experimenteren.

Het trainingscentrum gaat ook functioneren als een netwerk- en kenniscentrum voor de biogebaseerde industrie, waar bedrijven, technici, ondernemers en onderzoeksinstituten elkaar kunnen ontmoeten en kennis op doen. Om dit te stimuleren wordt een intensief programma van maandelijkse congressen en seminars opgezet.

Als laatste wil het centrum ook het publiek informeren over biogebaseerde technologie, producten en productieprocessen. Dit omvat een reeks van promotionele initiatieven gericht op studenten, consumenten, NGO's en overheden, bijvoorbeeld via bezoeken van scholen om interesse te wekken voor onder andere de carrièremogelijkheden in de biogebaseerde industrie. Daarnaast kunnen bedrijven specifieke projecten onder de aandacht brengen in de speciaal ingerichte, vrij toegankelijke expositieruimte.

Het Bio Base Europe trainingscentrum krijgt drie voltijds medewerkers, aangevuld met twaalf parttimers. Deze worden gerekruteerd van de verschillende opleidingscentra in de regio. Een nieuwe algemeen directeur wordt voor het einde van dit jaar benoemd.

"Het Bio Base Europe project maakt van de Kanaalzone Gent-Terneuzen het belangrijkste centrum voor de biogebaseerde economie in Europa. Het in gebruik nemen van het nieuwe trainingscentrum is de tweede grote stap in onze plannen. Het is een belangrijke aanzet om het aantal getrainde operators en onderhoudsspecialisten te vergroten dat de industrie nodig heeft.

Dit, samen met de proeffabriek in Gent, helpt bij het opzetten van een duurzame, biogebaseerde economie," zegt Van den Kieboom.

Een gedetailleerd overzicht van het uitgebreide cursusaanbod en de congreskalender is beschikbaar vanaf het midden van 2010, ruim voor de officiële opening.

Biopark Terneuzen

Biopark Terneuzen, opgericht in februari 2007, is een `Smart Link' initiatief voor agro-industriële duurzaamheid. Biopark Terneuzen is een initiatief van de Provincie Zeeland, Zeeland Seaports en de deelnemende industriële partijen. Door op één locatie aan elkaar verwante ondernemingen samen te brengen, ontstaat in Biopark Terneuzen kennisoverdracht en economisch voordeel. Op basis van smart linking, bevordert en faciliteert Biopark Terneuzen synergie tussen de partnerbedrijven. Bijproducten en afvalstromen worden uitgewisseld en gebruikt als grondstof of als aanvulling op de nutsvoorzieningen voor hun eigen processen. Dit draagt bij tot de productiviteit, het behoud van niet-duurzame bronnen en het verlagen van de belasting van het milieu. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.bioparkterneuzen.com

Ghent Bio-Energy Valley Ghent Bio-Energy Valley ondersteunt de ontwikkeling van duurzame biogebaseerde activiteiten in de regio Gent in België. Ghent Bio-Energy Valley is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Gent, de gemeente Gent, de Haven van Gent, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en een aantal industriële bedrijven die actief zijn op het gebied van de productie, distributie, opslag en het gebruik van bio-energie en biogebaseerde producten. Ghent Bio-Energy Valley is een vooraanstaand Europees initiatief voor de ontwikkeling van de biogebaseerde economie van de toekomst. Ghent Bio-Energy Valley stimuleert de ontwikkeling van de biogebaseerde economie door samenwerkingsprogramma's, gezamenlijke initiatieven en het creëren van synergie tussen de partners op het gebied van Research & Development, structurele maatregelen en beleid, logistiek en communicatie naar het grote publiek. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.gbev.org

Interreg IV Interreg IV is een programma dat loopt van 2007 tot 2013 en wordt gefinancierd door de Europeses Unie uit het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds (ERDF). Het programma stimuleert de wederzijdse samenwerking en duurzame sociaal-economische ontwikkeling in de Europese grensgebieden. De stuurcommissie van het Vlaams-Nederlandse Interreg IV programma dat de fondsen heft toegewezen aan het Bio Base Europe project bestaat uit afgevaardigden voor internationale samenwerking van acht grensregio's en vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de Vlaamse deelregering. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.grensregio.eu