IRS genomineerd voor Smart Homes Award


Implementatie van zorg- en woontechnologie bij de SOR lichtend voorbeeld

VAASSEN, 20091027 -- IRS is genomineerd voor de Smart Homes Award voor haar samenwerking met woningcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) op het gebied van ontwikkeling van levensloopgeschikt wonen met behulp van woon- en zorgtechnologie. Met Comfort & Care®, de woon- en zorgtechnologie van IRS, wordt levensloopgeschikt wonen mogelijk gemaakt door het toepassen van domotica in ongeveer 1000 woningen van de SOR in Rotterdam en omgeving. De mogelijkheid van een beeld/spraakverbinding met een zorgcentrale is hierbij essentieel en werd bewust toegepast om zorg op afstand mogelijk te maken.

Met deze award streeft de stichting Smart Homes naar meer aandacht en erkenning voor intelligente, efficiënte en vooruitstrevende projecten op het gebied van domotica.

Op 18 en 19 november vindt weer de beurs Domotica & Slim Wonen van Smart Homes plaats en voor de tweede keer zal op de eerste dag de Smart Homes Award worden uitgereikt. De stichting Smart Homes riep in 2008 deze award in het leven om projecten, en de achterliggende organisaties, op het gebied van domotica in de schijnwerpers te zetten. Bij de Smart Homes Award wordt niet gekeken naar de technische ontwikkelingen binnen domotica, maar juist naar de toepassing ervan in specifieke projecten en naar hoe een project tot stand is gekomen en is uitgevoerd. IRS werd genomineerd vanwege de woon- en zorgtechnologie die IRS levert aan SOR. Deze technologie stelt mensen met een zorgbehoefte in staat stelt langer zelfstandig en comfortabel thuis te blijven wonen. De beeld/spraakverbinding met de meldkamer van Erasmusbrug maakt acute zorg op afstand mogelijk, waardoor het zorgproces efficiënter en dus ook goedkoper wordt.

Door toenemende vergrijzing, het verwachte tekort aan personeel in de zorg en de wens van veel ouderen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, zijn initiatieven die levensloopgeschikt wonen mogelijk maken noodzakelijk. In 2008 kondigde de SOR aan om tussen 2008 en 2011 ongeveer duizend te bouwen en renoveren woningen te voorzien van woon- en zorgtechnologie om levensloopgeschikt wonen daadwerkelijk te realiseren. Essentieel onderdeel van levensloopgeschikt wonen is het plaatsen van zorgtechnologie in de woningen, die 24-uurs personenalarmering met alarmdoormelding mogelijk maakt. De zorgtechnologie in de woningen van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam bestaat uit trekschakelaars, personenalarmering en een beeld- en spraakverbinding met de "Zorglijn" van Erasmusbrug, een zorgcentrale die 24 uur per dag door verpleegkundigen wordt bemand. Met de IRS Bode®, een centraal bedieningspaneel dat in alle woningen wordt geplaatst, kan alle technologie vanuit één punt in huis worden bediend. Dick van der Meijden, Directeur Wonen bij de SOR: "Met de basisfaciliteit van doormelding naar de meldkamer van Erasmusbrug bieden we de zekerheid en veiligheid die mensen nodig hebben om lang zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dankzij de tweewegverbinding tussen de Bode van IRS en de Zorglijn van Erasmusbrug kan er bij vragen en nood een beeld/spraakverbinding wordt gelegd met de Zorglijn, waarvandaan een centralist actie kan ondernemen. Bewoners kunnen er dus altijd gerust op zijn dat ze de beste zorg krijgen in geval van nood."

"De woningen van de SOR, die zijn uitgerust met onze technologieën en oplossingen, stellen mensen met een zorgbehoefte in staat om langer zelfstandig comfortabel te blijven wonen," aldus Coen Kijk in de Vegt, General Manager bij IRS. "Met de verschillende mogelijkheden die de IRS woon- en zorgtechnologie biedt, zoals brandalarmering, toegangscontrole, personenalarmering en videobellen hoeven zij zich geen zorgen te maken over zorg, veiligheid en welzijn. Zo is er een directe open beeld- en geluidverbinding met de meldkamer van Erasmusbrug waarmee zij in geval van nood contact kunnen opnemen of waarmee het systeem automatisch verbinding maakt als de bewoners daartoe zelf niet in staat zijn. Deze oplossing is volledig geïntegreerd met bijvoorbeeld toegangscontrole, zodat de centralist eventuele hulpdiensten op afstand toegang kan verlenen tot het gebouw en de individuele woning."


Over IRS:
IRS (Integrated Residential Services), onderdeel van de Niko Group (www.nikogroup.be), is de grootste leverancier in Nederland van intelligente woon- en zorgtechnologie, gecombineerd met woon- en zorgdiensten. De woon- en zorgoplossingen van IRS bevorderen het gevoel van veiligheid, comfortabel wonen en welzijn. De combinatie van intelligente woon- en zorgtechnologie met woon- en zorgdiensten helpen woningcorporaties, zorginstellingen en zorgverleners met het voorbereiden van woningen op de toenemende zorgbehoefte. IRS onderscheidt zich door zeer complete, eenvoudig exploiteerbare en innovatieve woon- en zorgoplossingen te bieden tegen betaalbare prijzen. Daarnaast is IRS één van de eerste leveranciers in Nederland van intelligente woon- en zorgtechnologie gebaseerd op een open IP-infrastructuur (Internet Protocol). Gedurende de jaren heeft IRS honderden vastgoed- en zorgprojecten voorzien van intelligente woon- en zorgoplossingen. Gerenommeerde bedrijven als ING Vastgoed, Vesteda, Vidomes, Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam en Vestia behoren tot de vaste klantenkring van IRS. Meer informatie: www.irservices.nl





Ingezonden persbericht