Nieuw systeem helpt bedrijven te besparen op energienota


Ondernemer maakt energiemarkt transparant

EEFDE, 20091027 -- EEDe energieprijzen zijn sinds de liberalisering van de energiemarkt behoorlijk gestegen. Reden dus voor veel bedrijven om kritischer naar hun energieverbruik en energie-inkoop te kijken. Voor vrijwel iedere ondernemer is de energiemarkt niet transparant. Dit heeft als gevolg dat vele mogelijke besparingen niet gerealiseerd worden. Om toch inzicht te krijgen in deze markt heeft een ondernemer uit Oost-Nederland een systeem ontwikkelt dat op een eenvoudige manier precies laat zien hoe bedrijven kunnen besparen op energiekosten.

Tino Wullink is al jaren bezig om het contractbeheersysteem (Energy Data Watcher) nauwkeurig uit te denken en verder te ontwikkelen. Inmiddels hebben grote organisaties in de gaten dat dit hen mogelijkheden biedt om flink te besparen. Het energieverbruik wordt efficiënter, de kosten worden lager en het bedrijf kan zich nog beter onderscheiden als duurzame onderneming die zich bezighoudt met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Strategisch inkopen en factuurcontrole
Het systeem, dat gewoon via internet toegankelijk is, ziet er kinderlijk eenvoudig uit: het verbruik van een bedrijf komt nauwkeurig in beeld en net zo simpel is dan te zien hoe bespaard kan worden. Zie je een hoog energieverbruik in een rustige periode, dan kun je je gaan afvragen of er toevallig een machine aan staat, die ook best uitgeschakeld kan worden. Maar het systeem gaat nog verder. Het biedt ondernemers een tool om elektriciteit en gas strategisch in te kopen. `Je hebt geen offertes meer nodig, alles is te zien in dit systeem', legt Wullink uit. Hij heeft contracten met diverse energiebeurzen, die de basis vormen voor de prijsvorming van de energieleveranciers. Hierdoor is het niet meer nodig om offertes op te vragen bij energieleveranciers. De dagelijks vastgestelde prijzen worden gekoppeld aan de originele verbruiksdata en de huidige prijzen. De eventuele besparing of meerkosten worden direct weergegeven. Tevens is er een factuurcontrole in het systeem ingebouwd waarmee alle facturen van leveranciers en netbeheerders gecontroleerd kunnen worden. Een lange tijd wachten op een offerte of een afrekening, hoeft dus niet meer.

CO2-uitstoot
Met name grootverbruikers op het gebied van energie, met een verbruik van één tot tien miljoen kilowattuur en/of een gasverbruik van groter dan 300.000 kubieke meter per jaar, kunnen voordeel halen met dit systeem. `Je hele bedrijf wordt gescreend op techniek, meting en financiële situatie. Extra interessant is dat ook de CO2-uitstoot per locatie te zien is. Erg praktisch voor in het milieujaarverslag.'

Wullink brengt het systeem op de markt vanuit zijn firma De Energieconsultant. Hij heeft het samen met Syscon uit Lelystad ontwikkeld en hij is op dit moment bezig het systeem uit te rollen in Nederland en volgend jaar in de rest van Europa. `Ik maak de energiemarkt transparant, dat levert ons allemaal veel op.'
Kijk voor meer informatie op www.energieconsultant.nl.





Ingezonden persbericht