Certificeringsysteem moet dierenwelzijn verbeteren


Nieuwe website geeft informatie over keurmerk voor hondenfokkers en handelaren

VALKENSWAARD, 20091027 -- Hondenfokkers en handelaren in honden en katten kunnen zich binnenkort laten certificeren. Uit het `keurmerk' dat ze krijgen, moet blijken dat de betrokken instellingen goed omgaan met dierenwelzijn. De Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) heeft een nieuwe website gelanceerd om belanghebbenden en consumenten over de certificering te informeren: www.certificeringhonden.nl.

De VBK maakt deel uit van de projectgroep Certificering van het ministerie van LNV, die de certificering voorbereidt. Naar verwachting zullen medio 2010 voor het eerst certificaten wordt uitgereikt. Voorzitter Wil Mennings van de VBK is blij met de certificering. "Van de buitenkant kun je niet altijd zien hoe een fokker of kennelhouder werkt en of ze goed met wettelijke regels en dierenwelzijn omgaan", zegt Mennings. "De beoordeling van fokkers en de handelaren, die door een onafhankelijke instantie ter hand wordt genomen, toont straks aan waar je als consument met een gerust hart naar toe kunt gaan. Het werkt als een soort keurmerk. Ook kleine fokkers of handelaren moeten zich kunnen laten certificeren. Te vaak worden dieren verkocht en diensten geleverd met een `garantie tot aan de deur'. Ook blijkt te vaak dat de consument geen mogelijkheden heeft om vooraf na te gaan naar wie hij beter wèl, of juist niet, toe kan gaan. Bij de gecertificeerde partijen zijn de spelregels straks helder, waardoor de consument een goede keuze kan maken en weet waar hij, mocht er een probleem zijn, terecht kan."

Certificering is straks niet alleen beschikbaar voor fokkers en handelaren, maar ook voor dierenpensions, dierenasiels, trimsalons en hondenuitlaatservices. Mennings: "Met een certificering laat je zien dat je de zaken goed op orde hebt en dat je de belangen van klanten en honden hoog in het vaandel hebt staan. Hoe je dat laat blijken? Bijvoorbeeld door transparant te werken met een degelijke koopovereenkomst en een goede klachtenregeling. Gecertificeerde partijen zullen er alles aan doen om hun klanten zo goed mogelijk voor te lichten. Ze worden daarnaast op gezette tijden door een onafhankelijke instantie gecontroleerd. Voor de consument is dat belangrijk."

Via de site www.certificeringhonden.nl wil de VBK op de eerste plaats fokkers bereiken om hen te informeren en hen betrokken te krijgen bij het certificeringsysteem. Zij worden op de hoogte gebracht van de doelstellingen en de ontwikkelingen rond de certificering. "Op dit moment zitten we in de fase dat de certificeringnormen worden opgesteld. We willen de partijen waar het om gaat, en dan vooral de fokkers, graag hierbij betrekken. Via de nieuwe website kan iedereen meedenken hoe we kunnen komen tot een breed gedragen certificeringsysteem. En als er voldoende belangstelling voor bestaat, zullen wij als VBK ook bijeenkomsten gaan organiseren om samen met betrokkenen en geïnteresseerden verder op deze materie in te gaan."