Gemeente Rhenen


Veel reacties inwoners op gebiedsvisie Grebbeberg

16 juli 2009 - Inwoners van Rhenen hebben vorige week tijdens een inloopavond veel reacties gegeven over de gebiedsvisie Grebbeberg. De discussienota Een duurzame toekomst voor de Grebbeberg stond centraal tijdens deze avond

De inloopavond was het vervolg op een aantal eerdere sessies met gebiedspartijen en overheden (gemeente/provincie) en een workshopavond met direct belanghebbenden. Op 27 oktober 2009 wordt de visie in de gemeenteraad behandeld.

Eind 2008 startte Rhenen met het proces van een integrale visie op de Grebbeberg. De Grebbeberg neemt een unieke plaats in de vaderlandse geschiedenis en is een waardevol en beeldbepalend element in de gemeente Rhenen. De vraag die centraal staat is op welke manier de ontwikkelingen en activiteiten op en rond de Grebbeberg in samenhang met elkaar kunnen worden gebracht, zodat zij elkaar versterken.

Met de visie op de Grebbeberg wil Rhenen het unieke karakter van de Grebbeberg benutten en beter tot zijn recht laten komen. In de discussienota zijn de kernkwaliteiten en de uitgangspunten benoemd, die leidend zijn bij de toekomstige ontwikkeling van de Grebbeberg.

Aan de hand van drie stellingen werd de mening van inwoners gepeild.

In stelling 1 kwam aan de orde of de uitgangspunten centraal moeten staan bij alle toekomstige beslissingen over de Grebbeberg. Dit betekent dat cultuurhistorie leidend is, Ouwehands Dierenpark versterkt moet worden, dat er een Mensenberg, dus geen Nationaal Park komt. En dat de recreatieve beleefbaarheid en toegankelijkheid uitgebreid moet worden.

Inwoners onderschrijven dat cultuurhistorie leidend is, maar benadrukken dat het gaat om de juiste mix. Ook natuur wordt belangrijk gevonden en de toegankelijkheid moet worden gegarandeerd. Ouwehands Dierenpark mag uitbreiden, maar mag geen attractiepark worden. Er moet een goede oplossing komen voor het parkeerprobleem. Inwoners geven verder aan dat de kernkwaliteit woongenot wordt gemist.

Om de verkeerssituatie op de Grebbeberg te verbeteren, moeten ingrijpende maatregelen genomen worden, stond in stelling 2. Het betekent de doorstroming verbeteren door wegomlegging, verkeersveiligheid fietsers verbeteren door vrij liggende fietspaden, verkeersveiligheid verbeteren bij het monument door oversteekplaats en de snelheid op de N225 naar 60 km/uur.

Uit de reacties blijkt dat inwoners het niet eens zijn met het omleggen van de weg. Redenen zijn dat het een onlogische oplossing voor het probleem is. Het moet volgens de inwoners in regionaal verband opgepakt worden. En het doorsnijdt een bijzonder gebied met natuurwaarden en rust en loopt langs eigen huizen.

Inwoners zijn tegen vrij liggende fietspaden, als het betekent dat hiervoor de berg moet worden afgegraven. Men pleit voor het terugbrengen van de snelheid om dit probleem op te lossen en vindt het probleem niet urgent genoeg.. Het verbeteren van de verkeersveiligheid ter hoogte van het monument wordt onderschreven. Verder is er veel draagvlak voor het terugbrengen van de maximumsnelheid op de berg naar 60 km/uur.

Om de kernkwaliteiten van de Grebbeberg duurzaam te behouden, moet er ruimte beschikbaar komen op de berg door het maken van duidelijke keuzes, zo stond in stelling 3. Het impliceert een uitbreiding van Ouwehands Dierenpark, een verplaatsing van Sportcomplex Candia, een uitbreiding van natuur met oostelijke parkeerplaats. En verder een versterking van Cultuurhistorische waarden en een vergroting van recreatieve toegankelijkheid en beleefbaarheid.

Inwoners hebben, zo blijkt, geen begrip voor de houding van Het Utrechts Landschap en pleiten voor het verlengen van het convenant met Het Utrechts Landschap of het zoeken van een andere oplossing zodat Ouwehands Dierenpark de huidige parkeerplaats kan behouden. Wat voegt de parkeerplaats toe aan de natuur, vragen inwoners zich af.

Inwoners pleiten voor het bouwen van een parkeergarage op de westelijke parkeerplaats om de parkeerdruk op te vangen. Over verplaatsing van het sportpark Candia zijn de meningen verdeeld. Er zijn voor- en tegenstanders. Tegenstanders geven aan dat er geen alternatief aanwezig is. En pleiten voor het verplaatsen van de Toyotadealer in plaats van het sportpark.